Ангелкова разясни как ще се случи летният сезон и призова да изберем България за почивка

5962
Ангелкова разясни как ще се случи летният сезон и призова да изберем България за почивка
Снимка: МТ

Планираме от първи юли да стартира активен летен сезон, ако може така да се каже. Надяваме се и работим в тази посока. Сега е редно да помогнем на нашата страна като изберем България за своята късна почивка. Така ще помогнем да се възстанови нашия сектор и смятам, че това е кауза. Аз съм оптимист, Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет относно мерките, които страната ни предприема, за старта на летен сезон 2020.

Това, което е разработваме в момента, е кога е възможно да се отварят открити площи на ресторанти, малките хотелчета - всичко това през призмата да опазим нашето здраве, посочи Ангелкова.

Какви са вариантите за летния сезон у нас?

Два са вариантите за начало на летния туристически сезон у нас това лято, които Националния борд по туризма са обсъждали с Националния ...

Разработили сме кризисна програма за реклама. На първо място там е вътрешният пазар и отново призовавам да се избере България и Българското черномерие и всички наши прекрасни кътчета. На второ място са, разбира се, и нашите съседни страни, каза министърът.

Водя активен диалог с големите туроператори, които не са планирали отказ на резервации от 15 юни насетне за нашия пазар. Изключително много зависи кога ще започне да се пътува, подчерта Ангелкова. Тя поясни, че се планира да стартира дигитална кампания за насърчаване на вътрешния туризъм.

Разговор с министрите на туризма на ЕС

Искам да подчертая изключително тежката и безпрецедентна криза, в която се намира туристическият сектор - не само в Европейския съюз, а и в целия свят. Това, което е изключително важно в момента, особено за нас като държава, в която туризмът формира почти 12% от БВП на страната, да обединим усилия като правителство, местни власти и най-вече бизнесът, убедена е министър Николина Ангелкова.

Предложих в рамките на срещата с министрите на туризма от ЕС да се създаде т. нар. компенсационен фонд при пътуванията, който да осигури ликвидност на туроператорите, а от друга страна, да защити потребителите. Този инструмент ще има потенциал да избегне затворения кръг, за да може да се възстановяват средства между доставчиците и потребителите.

Министрите на туризма от ЕС търсят изход от кризата в бранша

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в среща на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема &b...

Знаете, че се огласи от Европейската комисия т. нар. възстановителен план след излизането от кризата. Всеки един от нас, министрите на туризма на ЕС, иска туризмът да има своето видимо място в този план. 20% от средствата, които са отделени в този план, се обединихме да бъдат насочени към туризма и всяко едно предприятие от сектора да има достъп до тези средства, стана ясно още от думите на министър Ангелкова.

Тя подчерта, че светът ще бъде изключително различен в сектор "Туризъм" след пандемията. Поискахме да има единни правила за поетапното отваряне на границите на държавите членки и спазването на единни здравни стандарти на местата за настаняване и хранене. Смятаме, че по този начин нашата работа ще бъде една идея по-лесна, изрази надежда министър Ангелкова.

Предложихме по гъвкави режими за туристическите визи, които се явяват трети страни за ЕС. Много е важно постепенно да се възвърне доверието на хората към пътуването, защото това ще бъде един много тежък момент. Предложили сме план за възстановяване и излизане от кризата, подчерта още Николина Ангелкова. Всеки един работещ в този сектор е важен. България има многообразни туристически възможности и аз се надявам, че тази криза ще ни направи по-силни и по-обединени.

Ангелкова каза, че в момента се прави анализ къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде е възможно да има такива на символични цени по нашето Черноморие.

Темата продължава и в тази материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика