Атанас Славов: Ако конституционните промени се провалят, нямам повече място като министър

4387
Атанас Славов: Ако конституционните промени се провалят, нямам повече място като министър
Снимка: БГНЕС

„Има всичко основания да считам, че проектът на Конституция ще получи подкрепата на парламентарните сили“. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов пред БТВ.

„Моята заявка беше, че аз поемем поста със заявка за конституционни промени. Ако това се провали, аз нямам повече място на поста като министър. Аз си спомням когато Христо Иванов си подаде оставката, аз бях негов съветник. Бях в пленарната зала и гледах провала на бъдещето на България в следващото десетилетие“, коментира той.

Още: Атанас Славов във Вашингтон: От първите си дни правителството работи за реформа на съдебната система

„Мисля, че ГЕРБ и ДПС ясно са осъзнали своя интерес от това този път конституционните промени да се случат по този начин. Дали други краткосрочни интереси ще надделеят – предстои да видим“, посочи Славов.

„Конституцията предвижда, че главният прокурор има роля в главната прокуратура. В сегашния модел той е главата на пирамидата. Това е препоръка, дадена преди много години. Ще ограничим правомощията, ще променим начина на избор и ще засилим общественото влияние в Прокурорския съвет, който предлагаме да се създаде“.

Още: Правосъдният министър оптимист, че антикорупционният закон ще бъде приет

„По никакъв начин нямаме план за демонтаж на прокуратурата. Тя ще остане в съдебната власт. Прокурорският съвет е част от съдебната власт. Главният прокурор ще го председателства. Не е вярна тезата, че прокуратурата е притискана. Имаме дългогодишни препоръки да ограничим всевластието на главния прокурор и да ограничим твърде широките правомощия на прокуратурата“.

„Считам, че Борислав Сарафов ще бъде разследван от разследващ прокурор. Има избран прокурор, който трябва да бъде назначен. Надявам се в следващите седмици това да стане. За да няма съмнение, че въведеният механизъм е противоконституционен, ние предвиждаме той да бъде част от конституционните промени. Независимо разследване на главния прокурор ще има“, категоричен е министърът на правосъдието.

Още: Атанас Славов: Министерството на правосъдието не се консултира с Пеевски

„Запознах се с предварителното становище на Венецианската комисия за предложението ни за разделяне не Висшия съдебен съвет на отделен съвет само на съдии и прокурорски съвет. Нека видим името на органа в момента – Висш съдебен съвет. Съдебната власт се осъществява от съдиите. Прокурорите са магистрати и ще останат такива, но не бива да смесваме функциите на съдии и прокурори“, категоричен бе Славов.

„В проекта, който ПП-ДБ готвихме през летните месеци, правомощието на президента за назначаване на тримата висши ръководители беше останало. В парламента има съгласие за модел, в който президентът няма участие в назначаването на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Във Венецианската комисия това не поражда критики. Може да има дебат по тези въпроси и да има предложения за промени между първо и второ четене. Не искам да коментирам изявленията на държавния глава. Той преди три години пое ангажимент да внесе собствен проект за промени в Конституцията. Имаше консултации. Чухме, че има изработен проект. Държавният глава може да внесе предложения за промени в Конституцията. Нека понесе отговорност“, каза още Атанас Славов.

Още: Славов за промените в Конституцията: Служебен премиер ще се избира между три лица

„За 30 години не беше възниквал въпросът за служебните кабинети. Президентите спазваха една конституционна конвенция – служебното правителство да е неутрален играч, да не се опитва да обладава цялата власт. С последния служебен кабинет след преизбирането на Румен Радев за втори мандат, видяхме съвсем различна ситуация. Видяхме опит да бъде блокиран процесът по създаване на редовно правителство. Видяхме опит служебното правителство да бъде се превърне в постоянно и да сключва дългосрочни договори за страната. Нито едно служебно правителство по света не може да прави това“, уточни правосъдният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика