Борисов не посмя да каже защо говори за контрабанда, когато го питат за Пеевски

5818
Борисов не посмя да каже защо говори за контрабанда, когато го питат за Пеевски
Снимка: БГНЕС

Над 20 000 обществени поръчки има в България през миналата година. Защо сега спирам поръчки – защото сега стигат до мен. Репликата с огледалото беше капката, която ми даде знак, че отстрани нещата изглеждат различно. Не съм инатлив да обяснявам, че всичко е направено законно. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос дали той разпределя порциите, след като спря редица знакови обществени поръчки – например тази за АМ „Хемус”.

Борисов уточни, че е спирал поръчки, когато е трябвало да се плащат аванси. Разбира се, че ще накажем държавните служители, които са подписали поръчките. Има проверки, дори една Агенция ще бъде закрита, посочи министър-председателят. Достатъчно е в един конкурс да зададеш условие за 140 км/ч и ощетяваш с 200 млн. лева проекта, многозначителен беше премиерът, визирайки поръчката за АМ „Хемус”. По думите му пред Нова телевизия 150-200 млн. лева ще се спестят от отсечката от 60 км. На АМ „Хемус”, която трябваше да отиде при фирми, приближени до Делян Пеевски и Валентин Златев. Борисов добави и, че в България няма много фирми, които могат да правят големи строителни обекти и така отговори на обвинението на бившия си финансов министър Симеон Дянков, че няколко фирми се разбират какви поръчки да вземат в отделните подсектори. Премиерът потвърди за такива разбирателства, обяснявайки как това станало, защото преди години нямало експертиза за строежи на магистрали и постепенно се появила ограничена такава, но уточни, че такива разбирателства не могат да се открият и накажат. Като разбрах това, спрях поръчките, даде простата рецепта Борисов.

Спирането на обществени поръчки не е заради недостиг на средства в държавата, обясни Дончев

"Правителството не спира обществени поръчки заради недостиг на средства в държавата. В началото на годината приходите в хазната дори ...

Защо заговорихте за контрабанда, когато ви питаха за Делян Пеевски в Лондон? Най-много в Лондон се говореше как съм спрял „Южен поток” и съм ощетил руските интереси, пробва да се измъкне Борисов. Не, просто този въпрос чухте. За януари бяха с над 950 млн. лева повече събрани, отколкото през януари миналата година, откри „светлата картина” премиерът. На директен въпрос дали Пеевски е участвал и контролирал контрабанда на цигари към Близкия изток, Борисов отговори, че говорил с турските служби и те казали, че нямало такова нещо. Контрабандата на цигари е под 8%, откакто аз съм премиер – никога не е била така, заяви лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов отрече да се е случвало нещо особено по време на срещата му с Ахмет Давутоглу, както намекна Лютви Местан. В обществото се е създало едно отношение към Пеевски, което е препъникамък за каквито и да е разговори с ДПС, уточни премиерът, който даде пример как през годините ГЕРБ се е отървавало от такива хора – да речем Искра Фидосова.

Корупцията

Ние сме изпреварили отдавна румънците – във всяко едно отношение. Това, че техните министри крадат и са ги хванали, а президентът им търси политическо убежище в Молдова – не виждам българи да са тръгнали към Румъния. Превенцията е по-важна, каза Борисов по друга гореща тема. Дайте да арестуват всички за по няколко време. Когато Плевнелиев стана строителен министър, в Румъния негова колежка стана такава с реклама за бельо, заяви премиерът.

Какво ново в новия Закон за обществените поръчки?

В началото на февруари беше приет новия Закон за обществените поръчки (обнародван в ДВ на 16.02.16 г.). Приемането на закона беше предш...

На конкретен въпрос за доклада по мониторинговия механизъм, Борисов хвърли вината върху Орешарски. Имаме пълната подкрепа от Брюксел – всички дойдоха да кажат, че „нашият Бойко се върна”, каза министър-председателят.

Попитан дали поддържа тезата, че в България няма корумпирани политици след като нямаме осъдени такива, Борисов отговори, че съдът решава. Казах каквото трябва по въпроса, заяви лидерът на ГЕРБ. Казах кой ми прати SMS-а от ВСС – Яне Янев, добави той. Ако премиерът почне да е и прокурор, става много лошо за една държава, заяви Бойко Борисов. И обясни критичният доклад на ЕК с думите, че на българския казан няма охрана. След като определени неправителствени организации и медии са тези, които подават данни, така ще е, обобщи лидерът на ГЕРБ. Той припомни и, че ще дойдат експерти от ЕС, които след година ще кажат каква е съдебната ни власт. Не само метлата ще играе, но дори с парцал ще забършем накрая, закани се Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика