Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свързвани с Пеевски и Златев фирми довършват АМ "Хемус" на двойна цена

16 декември 2015, 07:00 часа • 18975 прочитания

Участъкът на АМ "Хемус" след Ябланица ще бъде довършен, но не на възможно най-ниската цена, а на доста по-висока от очакваното първоначално. Предвид факта, че строителството ще продължи до 2020 година, ще трябва да се осигурят и пари, за което ще е необходимо одобрение от парламента. Това стана ясно след като Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви резултатите от търга за продължението на част от трасето. Комисията по обществената поръчка обяви резултатите за седмица, макар обикновено това да става в рамките на месец, коментира в. "Сега".

Проектът за първия етап от продължението на магистралата е за около 60 км след Ябланица до разклона с пътя Плевен - Ловеч. Този етап е разделен на две отсечки. Прогнозата беше двете отсечки да струват 434 млн. лева, но максималната цена може да стигне 798 млн. лева!

Участъкът от Ябланица до Угърчин ще се изпълнява от обединение "АМ Хемус лот 1" с договорна цена от над 277 млн. лева без ДДС и с ангажимента крайната цена да не надвиши 298 млн. лева. Водещ партньор в това обединение е "Джи Пи Груп" ООД, която се свързва с шефа на "ЛУКойл България" Валентин Златев.

Вторият участък от Угърчин до разклона с второкласния път Плевен - Ловеч е даден на "ПСТ Хемус 2", който предложи за строежа близо 480 млн. лева, но не повече от 500 млн. лева. Тук водещо дружество е "ПСТ Груп" ЕАД, която се смята за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски и собствениците на Първа инвестиционна банка.

От класирането става ясно, че държавата е пренебрегнала кандидатите с най-ниските цени. Губещи се оказват офертите на Сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура") за отсечката Ябланица - Угърчин и на турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на "Хемус БГ" е с 23,41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания - с 50 млн. лв. по-евтина.

Според регионалния министър Лиляна Павлова разчетите на държавните експерти били предварителни, но проучванията показали необходимост от по-скъпи строителни дейности. "Участъкът от Ябланица до разклона за Ловеч се оскъпява заради тежкия терен и сложните съоръжения. Трасето включва над 3 км тунели и над 10 км виадукти като тези на Витиня", обясни Павлова. От думите ѝ стана ясно, че виадуктите и тунелите оскъпявали всеки километър десет пъти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес