Борисов от полигона „Ново село“: На колегата му казах, че трябва да си коригират стрелбата

8342
Борисов от полигона „Ново село“: На колегата му казах, че трябва да си коригират стрелбата
Снимка: Пресцентър МС

"На колегата му казах, че има доста да корегират в стрелбата".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на въпрос какво го е впечатлило днес в многонационалното учение "Strike Back 2019", което се провежда на военния полигон "Ново село" край Сливен.

„Днес тук участват и колегите от Гърция, Албания, Северна Македония, САЩ – така ще се извъртят всички. В България всички идват на учения – другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват“, подчерта в изявлението си пред журналистите премиерът.

И добави, че в разговор с македонския си колега е предложил България да охранява по въздух и Македония, след като бъде финализирана сделката за новите американски изтребители. „Имаме надеждна техника, която модернизираме. А и с колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица. Живот и здраве, сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония“, изтъкна пред медиите главата на изпълнителната власт.

Международно учение с бойни стрелби "Strike Back 2019" стартира в Ново село

Тактическото учение с бойни стрелби "Strike Back 2019" ще бъде открито с официална церемония днес, 7 юни, на учебен полигон „Ново...

В тактическото учение с бойни стрелби участват над 800 военнослужещи от България, САЩ, Албания, Северна Македония и Гърция. Военнослужещите от състава на многонационалния батальон демонстрираха изпълнение на задачи в съвместни действия по отбрана и контранастъпление.

Премиерът Борисов напомни, че подобни съвместни учения „дават бойно другарство“. „Всички ни знаят в света, че продължават цяло лято занятията тука. Над 5000 американски военнослужещи минават и се обучават. И не случайно на 6 май толкова се радват хората на военната техника. И сега продължаваме да окомплектоваме това, което през годините е разрушено. Продължаваме да си модернизираме танковете, да ги ремонтираме, казармите. Проектите вървят“, отбеляза със задоволство той.

В тактическото учение „Strike Back 2019“ участват 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България (38-ми, 41-ви и 42-ри механизирани батальони и 20-и самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили), както и 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ (една механизирана рота), Албания (един пехотен взвод), Република Северна Македония (един пехотен взвод) и Гърция (танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка).

Учението е част от серията национални и международни учения, провеждащи се през май и юни в Югоизточна Европа и Черноморския регион, под ръководството и с подкрепата на командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика