БСП с декларация срещу проекта за държавния бюджет за 2016 г.

3006
БСП с декларация срещу проекта за държавния бюджет за 2016 г.
Снимка: БГНЕС

БСП лява България излезе с декларация срещу проекта за държавния бюджет за 2016 година. Това прочете от парламентарната трибуна народният представител Румен Гечев от името на парламентарна група БСП лява България, предаде репортер „Фокус“.

„Проектът за бюджета за 2016 година не отговаря на сериозните очаквания на българската икономика. Предложения подход за непрекъснато свиване на дела на бюджета в БВП до около 37% е в остро противоречие в провежданите фискални политики на другите страни на ЕС“, заяви той. По думите му, страните от ЕС през последните 4 години поддържат този дял до около 50% от БВП. Според него държавните финанси играят нарастваща роля за стимулиране и регулиране на пазарната икономика. „При сегашното равнище на БВП от около 85 милиарда лева, 10% разлика в дела на бюджета спрямо европейските стандарти означава, че нашата държава се лишава от финансов ресурс от порядъка на около 10 милиарда лева“, каза той. По думите му, сегашните управляващи не са разбрали, че неолибералните и крайноконсервативните модели за развитие са претърпели пълен крах и, че бъдещето на пазарната икономика е в публично-частното партньорство.

НЗОК отхвърли предлагания от Горанов бюджет на Касата

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отхвърли предлагания от министерството на финансовия министър Владисла...

„Проектобюджетът поставя стабилността на публичните финанси на първо място, но като самоцел, вместо икономическото развитие на България. Поддържането на бюджетен дефицит и на критериите от Маастрихт е задължение на всяко правителство“, заяви той. „Въпросът е дали стабилността на публичните финанси ще бъде за икономическото развитие или за сметка на това развитие“, каза той. Гечев подчерта, че в проекта за бюджет на 2016 година пише, че фискалният резерв може да слезе до 4,5 милиарда лева. „Ако са верни твърденията, на МФ, че той възлиза сега на 11 милиарда лева, излиза, че само за 1 година този резерв ще бъде източен до критични нива“, заяви той и каза, че управляващите с този бюджет ни вкарват в гръцки сценарии.

„Тук е заложено, че държавният дълг ще достигне почти 30% от БВП, ще бъде удвоен и ще достигне 15 милиарда евро“, коментира народният представител. По думите му, управляващите ще искат да теглят нов заем. Според депутата този проектобюджет не предлага политики, чрез които да се решават задълбочаващите проблеми на България.

„Нямаме никакво основание да вярваме на заклинанията за финансова консолидация и реформи след като ни се сервира искане за актуализация на бюджет 2015 година с почти 1 милиард лева допълнителни разходи“, коментира той. Румен Гечев заяви, че обществото е било подвеждано за събиранията на данъци и това ще струва на държавата 1 милиард разход. „БСП лява България няма да подкрепим този без идеем законопроект за закона за бюджет 2016 година, както и предложението за актуализация на този за 2015 година“, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com