Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвач разкри кои са най-добрите картофи за пържене

19 май 2024, 18:55 часа

Похапват ли ви се пържени картофки – мекички отвътре и с хрупкава коричка отвън? Искате да си ги приготвите вие, а не да ги поръчате от любим ресторант? Имаме решение за вас.

В днешната статия ще споделим няколко хитрини за успешно приготвени пържени картофки. Ще се получат фантастични и това можем да ви го гарантираме.

Какво трябва да знаете за перфектните пържени картофки?

Още: Картофи на фурна, които не се различават от пържените

Имайте предвид, че различните сортове картофи са подходящи за различна термична обработка. Ако у дома разполагате с бели картофи, от тях можете да приготвите чудно вкусно картофено пюре. Малко мляко, черен пипер, сол и масло ще овкусят по идеален начин този сорт картофи. Този сорт картофи обаче не е подходящ за пържене.

Ако картофите, които сте купили, са жълти, щом ги разрежете, са идеален избор за пържене или печене. С тях обаче не е за предпочитане да правите пюре. Няма да се получи бай-добрият краен резултат.

Запомнете нещо много важно – картофите, които са с ниско съдържание на нишесте, са идеални за пържене. Онези с високо съдържание на нишесте, се варят значително по-бързо и са добър избор за пюре или някоя вкусна гозба.

Колкото до това как да разберете дали зеленчукът е с високо съдържание на нишесте, ще ви споделим един малък трик. Когато разрязвате картофа, обърнете внимание на това дали върху ножа остава бяла течност, това подсказа, че съдържа много нишесте.

Още: Тази ТАЙНА прави пържените картофки божествено апетитни

В случай, че по повърхността на картофите има зеленикави петна, не рискувайте да ги ядете, защото в тях се съдържат вреден соланин.

Мазнината, в която пържите картофите, е поредният фактор, на който да обърнете внимание. Най-вкусни се получават картофките, когато се пържат в равни количества олио и масло. Вкусът им е много по-мек, а за аромата и сами можете да се досетите.

Колкото до това под каква форма да режете картофите, съветваме ви да са на пръчици. Така не само са примамливи на вид, но и по-вкусни.

За предпочитане е да ползвате тиган с дебело дъно.

Още: Една съобразителна домакиня издаде на цяла България как да приготвим феноменални пържени картофки

Това са всички насоки, към които да се придържате, докато готвите перфектните картофки у дома.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес