ЕП въведе национални тавани на замърсения въздух

3167
ЕП въведе национални тавани на замърсения въздух
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският парламент одобри въвеждане на национални тавани за шест основни замърсители, сред които серен диоксид, прахови частици и азотни оксиди, предаде Стандарт нюз.

Замърсяването на въздуха предизвиква преждевременната смърт на около 400 000 души в ЕС годишно, а ограничаването му ще спести около 40 млрд. евро за разходи по замърсяването до 2030 г.

Фирми "рецидивисти" тровят въздуха на Пловдив и след санкции

Наказателни постановления за 7 500 лева издадоха през юли експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив. Те с...

„Замърсяването на въздуха има огромна човешка и икономическа цена. То вреди също така и на околната среда чрез еутрификацията и утаяването на киселини. За него няма граници на страни членки", каза докладчикът Джули Гърлинг (ЕКР, Обединено кралство). Нейният доклад беше одобрен с вдигане на ръце.

„Това законодателство ще помогне на всички нива на управление в страните членки, включително на регионалните и местните власти, които се включиха така енергично в процеса. Призивът за действие идва отдолу", добави тя.

„Моят доклад призовава Комисията да гарантира възможно най-скоро и процедура за измерване на емисиите при действително шофиране. Ние всички сме съгласни, че проблемът с емисиите на азотни оксиди трябва да бъде решен спешно. След последните разкрития в автомобилната индустрия обществеността настоява за действия в тази сфера", заключи тя.

 

Въздухът в Пирдоп не е замърсен, твърдят от МОСВ

Няма превишение на показателите на качеството на атмосферния въздух в Пирдоп, показват данните от постоянните мониторингови пунктова ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com