България и Гърция ще работят за единен европодход към бежанците

17039
България и Гърция ще работят за единен европодход към бежанците
Снимка: БГНЕС

България и Гърция ще работят заедно в рамките на Европейския съюз за приемането на общ европейски подход по отношение на бежанската вълна от Близкия изток и Северна Африка.

За това се договориха президентът Росен Плевнелиев и гръцкият министър-председател Андонис Самарас на среща във Вилнюс, Литва. Двамата участват в Срещата на върха на ЕС по Източното партньорство, която се провежда в литовската столица, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев и Андонис Самарас са категорични за необходимостта от европейска солидарност за справяне с проблемите, породени от засиления миграционен натиск. Премиерът Самарас коментира, че темата с бежанската вълна ще бъде сред водещите въпроси, които Гърция ще постави в дневния ред на ЕС през първите 6 месеца на 2014 г., в рамките на своето председателство на Съюза. Очаква се през декември Европейският съвет да обсъди предложенията на сформираната от Брюксел работна група за анализ на ситуацията.

Във фокуса на гръцкото председателство през първото полугодие на 2014 г. ще бъде също така развитието на региона на Югоизточна Европа и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, стана ясно още по време на срещата между държавния глава и гръцкия министър-председател.

Плевнелиев ще участва днес в церемония по подписването на Споразумение между ЕС и Азербайджан за облекчаване на визовия режим и Рамков договор между ЕС и Грузия за участие на страната в операциите на Съюза за управление на кризи. В присъствието на държавните и правителствените ръководители от ЕС ще бъдат парафирани и две споразумения за асоцииране на Грузия и Молдова с ЕС, Европейската общност за атомна енергия и нейните страни членки.

В делегацията, водена от държавния ни глава, е министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

 

Хостели с бежанци ще бъдат затворени заради нарушения

Съвместни проверки на Столичната община и СДВР са започнали от няколко дни в София на сгради, в които има хостели, хотели и частни квар...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика