България търси тясно сътрудничество със Словакия

18824
България търси тясно сътрудничество със Словакия
Снимка: БГНЕС

България се стреми към по-тясно сътрудничество със Словакия и страните от Вишеградската група в областта на енергетиката и енергийната сигурност, заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция днес в Братислава със словашкия президент Иван Гашпарович. 

Изграждането на общ регионален пазар за природен газ до 2014 г. на държавите от Централна Европа - Полша, Унгалрия, Чехия и Словакия, и неговото последващо разширяване към България, Румъния и Гърция, е възможност за страната ни да гарантира сигурност в доставките на енергоресурси, каза Росен Плевнелиев. Според него, България също ще даде в регионален план своя принос по отношение на диверсификацията с изграждането до 2016 г. на интерконекторните връзки между България и нейните съседи - Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. 

Сидеров: Президентът най-накрая се престраши да свика КСНС

Президентът най-накрая се престраши да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), понеже аз публично го уверих, че няма...

Водещ акцент в разговора на двамата президенти е била възможността за последващото задълбочаване на икономическите връзки между България и Словакия. Дори в условията на продължаваща икономическа криза двустранният стокообмен е с трайна възходяща тенденция и през 2012 г. надхвърля 430 млн. евро, което е най-високото ниво от 2007 г. насам, отбеляза президентът Гашпарович. Росен Плевнелиев подчерта, че тази позитивна динамика в икономическите отношения има потенциал да бъде ускорена. Според българския държавен глава икономиките на България и Словакия постигат успехи в сходни сектори и това създава благоприятни предпоставки за създаването на съвместни производства в сферата на автомобилната индустрия, информационните и комуникационните технологии, фармацевтиката, земеделието и производството на храни. 

Двамата президенти отбелязаха и нуждата от по-активна подкрепа за малките и средните предприятия в двете страни, които представляват 95% от икономиката и осигуряват две трети от работните места. Иван Гашпарович допълни, че България остава предпочитана дестинация за словашките туристи и очаква техният брой да надхвърли 90 хил. души годишно. 

България и Словакия споделят общи позиции по темите от дневния ред на Европейския съюз, стана ясно по време на пресконференцията на двамата президенти. И Росен Плевнелиев, и Иван Гашпарович смятат, че ЕС трябва да съхрани ролята на Кохезионната политика като фактор на растеж и за намаляване на разликите в развитието на държавите от Съюза. Двамата президенти изразиха и подкрепата си за насърчаване на диалога на ЕС със страните от Източното партньорство. „България ще подкрепи безусловно Украйна, Молдова и Грузия по техния път на асоцииране с европейското семейство", заяви Росен Плевнелиев. 

Президентът Иван Гашпарович обяви, че Словакия дарява финансова помощ от 100 хил. евро за сирийските бежанци в България, като средствата ще бъдат управлявани от Българския червен кръст. Словакия вече предостави и материална помощ на България в размер на 30 хил. евро под формата на легла, одеала, приспособления за хранене и други. „Няма да забравим този истински жест на приятелство и подадената ни ръка в труден момент", подчерта президентът Плевнелиев. „Словакия първа подпомогна България, защото сме убедени, че сме длъжни да подпомагаме нашите партньори от ЕС по този толкова труден въпрос, като справянето с бежанската вълна", заяви Иван Гашпарович. 

Сътрудничеството в рамките на Дунавската стратегия също е било обсъдено на срещата на двамата държавни глави. България и Словакия ще работят за подобряване на пристанищната инфраструктура и на навигацията по река Дунав. 

КСНС заседава за бежанците на 20 ноември

На 20 ноември, от 14:00 ,ще има заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в президентството, съобщават от прессе...

Росен Плевнелиев изказа благодарност на Иван Гашпарович за доброто отношение към българската общност в Словакия, която е добре интегрирана и разполага с всички условия за съхраняване на своята културна идентичност. „Благодаря и за личните Ви усилия през последните 20 години за съхраняването на българското училище „Христо Ботев" в Братислава, чиято 65-годишнина ще отбележим днес", обърна се президентът към своя колега и посочи, че благодарение на усилията на президента Гашпарович българското училище в словашката столица не е било закрито. 

"През 2013 г. отбелязваме 20 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави, но българи и словаци са обединени от вековно общо културно и духовно наследство и пример за това е мисията на светите братя Кирил и Методий във Велика Моравия", заяви още на пресконференцията президентът Плевнелиев. По повод 1150-годишнината от Великоморавската мисия, както и на 20-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Словашката република, Росен Плевнелиев и Иван Гашпарович валидираха уникално филателно издание. В отговор на журналистически въпрос Росен Плевнелиев отново подчерта, че България е изпълнила всички критерии за присъединяване към Шенгенското пространство и това е било потвърдено многократно при проверките на Европейската комисия.

„Надяваме се на положително решение в най-скоро време", посочи президентът. В присъствието на президентите Плевнелиев и Гашпарович бяха подписани Споразумение за сътрудничество в областта на спорта между Министерството на младежта и спорта на Република България и Министерството на образованието, науката, изследванията и спорта на Словашката република и Договор за сътрудничество между Университета за национално и световно стопанство и Икономическия университет в Братислава.

В Братислава българският държавен глава проведе срещи с председателя на парламента на Словашката Република Павол Пашка и с министър-председателя на страната Роберт Фицо. По-късно през деня Росен Плевнелиев ще се срещне с представители на българската общност в Словакия и ще разговаря с кмета на Братислава Милан Фтачник.

На 6 ноември държавните глави на България и Словакия ще открият в Братислава словашко-български бизнес форум. В град Нитра президентът Росен Плевнелиев ще поднесе венец пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Росен Плевнелиев ще се срещне с кмета и с областния управител на Нитра Милан Белица и Йозеф Двонч, както и с епископа на Нитранската епархия Негово високопреосвещенство Вилиям Юдак.

Орешарски призова да се въздържаме от ксенофобски настроения

Бих призовал да се въздържаме от ксенофобски настроения, ще ни излязат в краткосрочен и дългосрочен план много скъпо. Това каза премиер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика