"Демократична България": ГЕРБ и БСП продължават да пазят руския монопол

1622
"Демократична България": ГЕРБ и БСП продължават да пазят руския монопол
Снимка: БГНЕС

България продължава да бъде изцяло зависима от Москва при доставките на природен газ. Когато си толкова енергийно зависим, в крайна сметка плащаш високи цени. Това се казва в позиция на "Демократична България" изпратена до медиите.

Според нея в години, в които страните от ЕС все повече разнообразяват своите доставчици, и "ГЕРБ, и БСП продължават услужливо да пазят руския монопол". Десните са категорични, че социалистите "още повече напреднаха в демагогията, защото с едната ръка защитава тоталния руски монопол, а с другата протестира срещу високите цени".

Демократите искат лустрация чрез промени в Конституцията

От политическото обединение "Демократична България" ще настояват за промени в Конституцията на страната за въвеждане на лустрация, отпа...

Те припомнят, че на 24 май Европейската комисия приключи разследването срещу Газпром за нарушаване на правилата за свободна конкуренция с 4 задължения за компанията, свързани с осигуряването на условия на конкуренция, като ЕК смята за засегнати България, Естония, Латвия, Литва и Полша.

"Стокхолмски арбитражен трибунал реши в полза на полската PGNiG в спор с Газпром и полската компания има право да предоговори дългосрочния договор на по-ниски цени. Делото започна през 2015 г.", пише още в позицията.

"Докато решението на ЕК има отношение основно към бъдещото поведение на компанията на пазарите в ЕС, второто показва, че могат да се постигнат реални резултати в намаляването на цените на руския газ", категорични са десните, припомняйки, че  Полша изгради терминал за втечнен природен газ (ВПГ) и започна изграждане на връзка с Дания, която ще позволи внос на норвежки газ.

Те предлагат 4 мерки, които според тях могат да подобрят рязко конкурентността и алтернативността при доставките на газ:

Атанас Атанасов: Борисов оценява председателството като охранител

Министър-председателят Бойко Борисов оценява европредседателството като типичен човек, който работи в охранителния бизнес. За охранител...

"Продаване на количества, внасяни от Газпром на търгове на българския хъб. Вече има виртуална търговска точка. В условия на единствен доставчик на газ, това би довело до поне малко конкурентност в търговията. Предвид дългосрочния договор на България, това едва ли е алтернатива за цялото количество, но може да се започне с всички количества над минималните по договора. Малко прозрачност е по-добре от никаква.

Приоритизиране на съвместния проект за терминал за втечнен природен газ между БЕХ, DEPA и GASTRADE. В това отношение изглежда има позитивни стъпки от българска и гръцка страна (https://goo.gl/Xy4v64). Завършването на този проект вече реално позволява участие на световен пазар на газ.

Връзка към нови тръбопроводи. Трансадриатическият газопровод е най-добрият и най-реалистичният вариант в момента. Той ще предложи и реална алтернатива на руския газ. Турски поток, който в последните седмици пак се появи от руска страна в публичното пространство, запазва съществуващия монопол на Кремъл.

Либерализиране на енергийния пазар и допускане на нови алтернативни производители на електроенергия на пазарни и конкурентни цени, с цел да намалим потреблението на природен газ.

"Демократична България": България може да загуби 1 млрд лв. по ОП "Транспорт"

От проведено заседание на Комитета по наблюдение на оперативна програма "Транспорт" става ясно, че поради критично забавяне на процедур...

Можем да последваме решенията на ЕК и на арбитражния трибунал в Стокхолм и реално да проверим до каква степен търговските практики на Газпром са ощетили България."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика