Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

4520
Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър
Снимка: БГНЕС

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това каза в специално интервю за предаването "Панорама" по БНТ служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг", поясни Главчев.

Още: Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

На въпрос кой трябва да носи отговорност, че Стефан Димитров остава външен министър, той отговори: "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. В момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика", визирайки президента Радев.

Служебният премиер смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Още: "Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Главчев смята, че служебния кабинет трябва да е политически балансиран, което означава, че в него трябва да има представители от различни политически партии.  "Повярвайте, че е изключително трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани за всичките постове в правителството за кандидат-служебни министри. Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет. Мисля, че до голяма степен съм се справил. А то няма и други партийни кандидатури, така че балансът го няма", каза служебният премиер.

Още: Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

"Моите мотиви са тези, които споменах. Даже предложих на един мои кандидат да приеме поста, аз мога само да гадая дали щеше да бъде издаден указ. Аз си спазвам задълженията по Конституцията. Няма да му кажа името", коментира още Главчев.

"Случаят с Вътев е доста по-различен. Още при първия ни разговор той каза, че има колебания дали да поеме, тъй като има забележки към действащите заместник-министри. Аз удовлетворих желанието му един от тях да бъде освободен, но той пак остана с известни задръжки, в случая на Вътев той предпочете да напусне, но и мен не ме удовлетворяваше темпа му на работа", посочи още Главчев.

За Георги Гвоздейков премиерът коментира: "Даже не знам защо го коментираме. Той каза, че може да се справи. Ако бях оставил вътрешния министър да бъде координатор – щеше да е още по-зле. Координаторът не е шеф на щаб, той координира институциите, които провеждат изборите, той съгласува нещата. На първата среща, която беше онзи ден, нямаше никакви противоречия, даже от ЦИК казаха, че са доволни, че се провежда сега. Всички са в комуникация и има предпоставки за честни избори", коментира още Главчев.

За финансовото състояние на държавата

"Бюджетното салдо е на плюс с 400 млн., фискалния резерв – 11 млрд. към 31 март, след това данните нормално се променят, зависи кой каква дата избира. Имаше притеснения, когато се направиха 2-3 млрд. харчове за няколко дни и НС взе решение за спиране на харчовете", коментира още премиерът. "Нямаше тревожни позиции в Брюксел. Всички осъзнават, че Европейските избори са предизвикателство. Единствено казаха: О, на вас ще ви бъде още по-трудно", когато разбраха, че ще имаме двойни избори", отбеляза още служебният премиер.

"Изглеждам ли ви щастлив?“

"Изглеждам ли ви щастлив? Не особено", коментира още Главчев, когато беше попитан дали се радва от това, че зае поста на служебен премиер. "Ако няма кой друг, ще поема", е заявил той преди да се съгласи за поста. "Нямам дългосрочни амбиции, служебното правителство е с кратък срок, трябва да има честни избори и да не спираме България по европейския път за развитие", каза в заключение той.

Още: "Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика