Драгомир Заков: Ускорената модернизацията на Българската армия е без алтернатива

3572
Драгомир Заков: Ускорената модернизацията на Българската армия е без алтернатива
Снимка: Министерство на отбраната

„За мен като министър на отбраната ускорената модернизация, превъоръжаването на Българската армия са без алтернатива. Придобиването на нова, модерна техника, въоръжение, оборудване и екипировка, са един от начините за изграждане на боеспособна армия.“ Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков днес, 17 юни, на тържествената церемония по  залагане на кила на първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили.

Той посочи, че за постигането на тази ускорена модернизация е необходима последователна и целенасочена  политика при ясно спазване на правилата, но и при ясна визия за модерни български въоръжени сили. „Осъзнавам, че с построяването на двата кораба не приключва модернизацията на Военноморските сили. В Министерството на отбраната военният ни флот има единствено и само подкрепа“, заяви министър Заков.

Заков увери, че военната и националната сигурност не са компрометирани от самолета нарушител

Не е имало, каквото и да е компрометиране на военната сигурност на страната, и на националната. Това каза министърът на отбраната Драго...

Тържествената церемония  се проведе в корабостроителния завод „МТГ - Делфин“, с. Езерово, и на нея присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, управляващият директор на NVL B.V.&Co. KG Дирк Малговски и изпълнителният директор на МТГ „Делфин“ Светлин Стоянов.

„Присъстваме на знаменателен акт – залагането на кила на нов боен кораб,  първият от двата многофункционални патрулни кораба за ВМС. С този акт започва реалното строителство на кораба. Това, което е заложено в проекта, благодарение на нашите корабостроители ще започне да се оформя като корпус и силует. България се завръща на световната карта на военното корабостроене“, заяви в изказването си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той благодари за професионализма на екипите, работили по този проект. „За нас, военните моряци, това не е само начало на строителството на кораб. За нас това е реализацията на десетилетна мечта българските ВМС да имат нови бойни кораби и е един от най-успешните проекти за обновяване на армията“, посочи началникът на отбраната.

„Залагането на кила на бъдещия български кораб „Храбри“ наистина е исторически момент не само за проектантите, заварчиците, електротехниците и майсторите, чиито висок опит, изобретателност трудолюбие и всеотдайност ще вдъхват живот на този модерен кораб, но и за бъдещите моряци от ВМС, които ще служат на борда, защитавайки нашата нация“, отбеляза и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

От днес на практика започва изграждането на първия многофункционален модулен патрулен кораб. Строежът на втория кораб ще стартира в началото на 2023 година.

Заков в Брюксел: НАТО ще защитава всеки сантиметър от съюзническата територия

Министърът на отбраната Драгомир Заков посочи пред колегите си от останалите членки на НАТО, че най-важна е отговорността на съюзниците...

По-късно днес министър Заков и адмирал Ефтимов посетиха Военноморския координационен елемент в гр. Варна и Щаба на ВМС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

Министър Павлова: Законност и справедливост не са кухи фрази

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика