ДСБ поиска Росен Плевнелиев да е независим кандидат за президент*

2028
ДСБ поиска Росен Плевнелиев да е независим кандидат за президент*
Снимка: БГНЕС

ДСБ официално поиска сегашния държавен глава Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат, но като независим кандидат. Това беше обявено на специална пресконференция на партията на Радан Кънев, на която присъстваше цялото ръководство на ДСБ.

Позицията на тъмносинията партия е зад Плевнелиев да застанат "всички сили, които изповядват прозападна ориентация". Трябва да има обединение в тази насока, смятат от ДСБ.

Лидер в автомобилния бранш откри нов развоен център в България

Visteon разширява капацитета си в София, за да отговори на нуждата от повече софтуер в свързаните автомобили. Центърът бе открит от пре...

"Президентът е основен конституционен гарант за външнополитичата ориентация на страната, отбранителната способност на армията и опазването на съдебната власт от политическите вмешателства. Днешният български президент е пример за успешно справяне с тези предизвикателства", заяви Кънев и добави, че първите, които ще получат предложението за подкрепа на Плевнелиев като независим кандидат са партньорите в Реформаторския блок.

Според "синята" партия след провала на съдебната реформа на 9 декември България изпадна в политическа криза. "Тя се дължи на провала в налагането на върховенството на закона и провеждането на ефективна борба с политическата корупция", сигурни са от ДСБ.

На въпрос дали ДСБ ще подкрепи Найден Зеленогорски, който е фаворит на ДБГ за кандидат за президент, Кънев отговори, че имат наум по-амбициозна идея, която да бъде подкрепена от широка коалиция. "Зеленогорски е добър кандидат, за да маркира добри избори за Реформаторския блок, но ние целим победа на изборите, коментира той.

Досега Росен Плевнелие не е коментирал или намеквал, че ще се кандидатира за втори мандат. Той стана президент като кандидат на ГЕРБ. Всъщност до момента няма нито една официално заявена кандидатура за президент от най-големите политически партии.

Плевнелиев: Горд съм с народните ни читалища

Много преди да бъде извоювана политическата свобода на България, читалищата се превърнаха в училище по гражданско образование, в което ...

Междувременно от прессекретариата на държавния разпространиха съобщение до медиите, в което се казва: "Президентът Росен Плевнелиев е в последната година на един динамичен и пълноценен мандат. Той спечели изборите като кандидат на Политическа партия ГЕРБ. Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава. Разпространеното днес изявление на ръководството на една политическа партия не е съгласувано с него.

Президентът Плевнелиев от първия си ден в политиката е бил последователен гарант на евроатлантическата ориентация на България и това ще остане така и в бъдеще", допълват от пресслужбата.

*Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика