Държавата не се тревожи, че наши моряци може да споделят съдбата на медицинските ни сестри в Либия

3365
Държавата не се тревожи, че наши моряци може да споделят съдбата на медицинските ни сестри в Либия
Снимка: БГНЕС

Като въпрос на "частни отношения" определи скандала с либийския танкер "Бадр" транспортният ни министър Росен Желязков.

Според Желязков Либия нарочно се опитвала да пренесе спора на държавно ниво. "Доколко има симетричност поради това, че става въпрос за частни отношения между две компании - частна българска и държавна либийска, либийската страна съвсем естествено иска да ескалира спора дипломатически, за да може да прилага адекватни симетрични мерки. Ние считаме, че става въпрос за частно-правен спор", заяви Желязков пред БНТ.

Шенген ще гледаме през крива Либия

Както обикновено, по коледните и новогодишните празници винаги има по някоя много сериозна новина, която или изплува на по-късен етап, ...

Попитан дали има възможност български кораби и такива с български екипаж да бъдат задържани в либийски води и доколко сериозна е тази заплаха министър Желязков отговори, че в дипломацията винаги действат мерките на симетрия. Той не можа да каже колко български кораба влизат за даден период от време в либийски води. Припомняме, че Либия вече издаде заповед за задържане на всеки кораб под български флаг и всеки кораб, в който има българско участие в собствеността, ако такива влязат в либийски води.

"Под български флаг няма много кораби. Голяма част от морските съдове са регистрирани под флагове на други държави, така че това не е темата. Това е част от дипломатическите маневри на Либия, за да може да осъществи своите виждания по казуса", омаловажи нещата Желязков.

Министърът каза още, че българската компания "Булгаргеомин", която претендира и е изпълнила своите вземания, през 2003 г. е била изгонена от Либия по неясни за нас причини.

Росен Желязков отбеляза също, че конфискуваният кораб е извън българските териториални води. "Той има разрешение за еднократно направление до Истанбул за ремонт. Към настоящия момент с оглед очаквания отговор от Панама по отношение на флага, допълнително ще бъдат анализирани последиците и действията, които могат да се предприемат", добави той.

Медицинската сестра Нася Ненова осъди в България девет либийски мъчители

Почти 12 гoдини cлeд зaвpъщaнeтo y нac, eднa oт paзcлeдвaнитe, cъдeни и ocъдeни в Либия пo т.нap. „CΠИH пpoцec“ мeдицинc...

Кой стои зад "Булгаргеомин"?

Името на дружеството "Булгаргеомин ЛТД" съвпада с името на държавна външнотърговска фирма от времето на комунизма, чиято основна дейност е минно дело. Желязков твърди, че дружеството е наследник на приватизирано през 2013 година държавно предприятие. Според информация от Зимбабве, „Булгаргеомин” е съдила България в Зимбабве за правото на собственост върху два имота, които дружеството обитавало от ... 34 години! Първоначален собственик на имотите обаче е била българската държава. "Булгаргеомин" обаче счита, че толкова дълго време е ползвала имотите, че има право да ги получи и използва както намери за добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика