Експерт: Задължителното гласуване е сериозна крачка назад в демокрацията

2264
Експерт: Задължителното гласуване е сериозна крачка назад в демокрацията
Снимка: Thinkstock

Задължителното гласуване е сериозна крачка назад в демокрацията. Това каза в интервю за Радио „Фокус’’- Велико Търново политологът проф. Тодор Галунов във връзка с приетите на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се въвежда задължителното гласуване. Той подчерта, че в миналото задължителното гласуване в България има своята лоша изборна традиция.

"Въведено е през 1919 година, по времето на коалиционното управление на Александър Стамболийски, и резултатите са доста лоши. Те показват едно изкуствено повишаване на изборната активност, което не е в интерес на това, което наричаме демокрация", отбеляза политологът.

Депутатите направо да ни стимулират другоално

По-добре поощрение и стимулиране, отколкото глоба. Това се чу рано сутринта (12 март) от устата на доста депутати, които явно са забрав...

По думите му, този модел показва, че в България в момента има някакъв проблем с демократичното развитие, и всякакъв ход изкуствено да се повдига изборната активност не прави чест на българския политически модел.

"Все пак сме вече 26 години в т. нар. "преход към демокрация" и гражданите нямат нужда от насилствено подкарване към изборните урни. Анализите на българските практики през периода, когато вотът е бил задължителен, показват, че той винаги е в интерес на големите партии, особено на най-силната партия или на тази, която в момента е с най-висок рейтинг", посочи проф. Галунов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика