Елена Йончева е обвинена за пране на пари

10638
Елена Йончева е обвинена за пране на пари
Снимка: БГНЕС

Срещу депутата от БСП Елена Йончева е повдигнато обвинение за пране на пари. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, че на 8 ноември 2018 година говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова заяви:

БСП намеква за връзка с Гинка Върбакова при строежа на отсечка от АМ "Хемус"

Вярно ли е, че изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев е бивш съдружник на Гинка Върбакова? Този въпрос поставиха...

"Разполагаме с гласови доказателствени средства, че Елена Йончева е знаела, че е получила пари, придобити по престъпен начин от Корпоративна търговска банка (КТБ)."

Става въпрос за случая, за който държавното обвинение поиска сваляне на имунитета на червения депутат и бивш журналист. Прокуратурата се задейства по сигнал на ГЕРБ, според който Йончева и Цветан Василев имали дружество, 50/50, и дейността му навява съмнения за пране на пари. Причината - макар дяловете да са равни, Йончева участвала с 5000 лева, а Василев - с 315 000 лева. Освен това компанията "Дайли трейдинг лимитед", която участва в дружеството, била офшорна. Дружеството е "Офроуд" ООД, а Йончева била вътре чрез фирма "Авторска телевизия" ЕООД.

Тогава Арнаудова отказа да каже има ли свидетели и кои са те. Но обяви, че зад офшорната компания "Далий Трейдинг Лимитид" стоял един от подсъдимите по делото "КТБ". Тя не каза дали това е Цветан Василев. Освен това, по думите на Арнаудова, тепърва щяло да има сваляне на банкова тайна и разследването продължава. Имало индикации, че не са платени данъци за въпросните пари, но това ще трябва да се доказва.

Арнаудова обаче не успя да обясни как така Специализираната прокуратура не е видяла, че е възможно Йончева да е присвоила пари от КТБ. С оправданието, че не е наблюдаващ прокурор по нито едно от останалите 24 досъдебни производства по аферата "КТБ", Арнаудова не каза и дали имало данни, че депутати са вземали нерегламентирано пари от КТБ.

Прокуратурата имала запис, подсказващ, че Елена Йончева е прала пари от КТБ

Разполагаме с гласови доказателствени средства, че Елена Йончева е знаела, че е получила пари, придобити по престъпен начин от Корпорат...

В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ (дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови) юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД. На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите („Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“), при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва:

- съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.;

- съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева /разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство, посочиха тогава от обвинението.

Емилиян Гебрев: Продължават да опитват да ми вземат "Дунарит"

На 3 август, 2017 година ми беше връчено обвинение, че съм организирал престъпна група, заедно със сина ми, който беше "добавен" на по-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика