Емил Радев: Мониторингът върху България ще падне

2832
Емил Радев: Мониторингът върху България ще падне

Мониторингът на Европейската комисия върху правосъдната система в България формално падна. Това заяви пред бТВ евродепутатът от Емил Радев. Така той подкрепи тезата на външния министър Екатерина Захариева, заявена по-рано днес. В документ на ЕК се посочва, че все още страната ни има проблеми с преследването на корупцията по високите етажи и реформирането на съда и прокуратурата и заради това „продължава да наблюдава“ България през Механизма за сътрудничество и проверка – макар Жан-Клод Юнкер да обеща в края на мандата си, че мониторингът ще падне.

„През октомври 2019 г. на заседание на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка имаше два доклада – един за България, един за Румъния. И двете страни, от влизането си в ЕС, бяха подложени на този мониторингов механизъм. Ясно беше заявено: България изпълнила всички препоръки на ЕК във връзка със съдебната реформа, борбата с корупцията и върховенството на закона“, уточни Радев. По думите му в края на миналата година Европейският парламент също е подкрепил тезата на Комисията и е заявил, че България е изпълнила изискванията за отпадане на наблюдението. Той обясни, че е станало объркване заради грешно тълкуване на документ, който е чернова, а така се е създала фалшива новина, че мониторингът ще остане.

„Трябваше да има едно формално решение на ЕК за отпадане на мониторинга, но настъпи кризата с коронавируса и от европейския дневен ред бяха свалени всички останали теми, освен борбата с пандемията. В момента парламентът гледа основно мерки за ситуацията в здравно отношение“, каза още евродепутатът.

Той допълни, че заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис е посочил, че не се очаква последващ доклад за България, а страната ни се е справила с препоръките в доклада от 2018 г.

„Трябва да има формално решение на ЕК, след като се изкара докладът в края на миналата година, тя поиска мнението и на Съвета и на Парламента. Мнението им е, че мониторинговият механизъм приключва“, посочи Радев и добави, че няма вероятност да не се гласува в наша полза.

Валдис Домбровскис: Докладът по Европейския семестър няма общо с мониторинга

Еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис заяви в интервю за БНР, че обявеният вчера доклад по Евр...

Проблемите с корупцията и върховенството на закона присъстват при всяка една държава-членка на ЕС, посочи Радев. Той добави, че те могат да разклатят икономическия и фискалния ред в дадена държава и затова се настоява за Общоевропейски механизъм за върховенството на закона.

„По едни и същи критерии трябва да се гледат държавите членки, а не както досега – дискриминационно и да се гледат България и Румъния, въпреки че има критики за Полша и Унгария“, уточни Радев.

Вижте още:

Слави Трифонов обвини Екатерина Захариева в лъжа заради доклад на Европейската комисия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...