Евродепутати от ГЕРБ и ВМРО не искат и да чуят за признаване на друг вид връзки извън "мъж - жена"

1907
Евродепутати от ГЕРБ и ВМРО не искат и да чуят за признаване на друг вид връзки извън "мъж - жена"
Снимка: БГНЕС

Позиция категорично против налагането на "регистрирано партньорство" заеха евродепутатите от ГЕРБ и ВМРО Емил Радев и Ангел Джамбазки.

Двамата говориха пред Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, която прие предложение да се отправи устен въпрос към Европейската комисия за включване на регистрираните партньорства в обхвата на регламента, засягащ въпросите за признаването и изпълнението на решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, и международното отвличане на деца. Става въпрос за регламента "Брюксел IIa", който е крайъгълният камък на съдебното сътрудничество по семейни въпроси в Европейския съюз.

Противници на Истанбулската конвенция: Държавата да разследва хомо технологиите

За пореден път граждани се събраха пред Народното събрание за протест срещу Конвенцията на Съвета на Европа срещу домашното насилие. Д...

Според Радев и Джамбазки не може да бъдат включени регистрираните партньорства в европейския регламент, който би могъл да доведе до признаване от всички държави от Европейския съюз на подобен вид съжителство. Припомняме, че терминът "регистрирано партньорство" касае партньорство, еквивалентно на общоприет брак т.е. би могло да става въпрос за хомосексуален брак. В момента страни, в чието законодателство няма регистрирано партньорство (или други видове партньорство, еквивалентни или сравними с брак), не са длъжни да признават партньорства, регистрирани в чужбина. Все пак, съгласно правилата на ЕС, страната, в която искате да се преместите, трябва да признае вашето регистрирано партньорство като доказателство за дългосрочна връзка, което най-малкото ще улесни влизането и пребиваването на вашия партньор в тази страна, например ако вие отивате там, за да работите, а той ви придружава.

"Недопустимо е европейското законодателство да въздейства на националните разпоредби в областта на материалното семейно право. Европейският съюз няма такива компетенции и за съжаление този въпрос се повдига отново и то по недопустим начин", обяви Емил Радев. Според него, единствено и само българският парламент може да приеме такова законодателство.

"Българската семейна традиция предполага, а българското законодателство установява на конституционно ниво бракът като доброволен съюз между мъж и жена. Категорично не приемам никаква намеса от когото и да е било, както и натиск над България в посока на приемане и узаконяване на фактическото съжителство. Това ще доведе до правна несигурност, ще породи имуществени и наследствени проблеми, и е в противовес с традициите на българското общество", каза Ангел Джамбазки.

Припомняме, че в момента в Европейския съд върви дело точно заради отказ да бъде признато регистрирано партньорство. Случаят е от Румъния и ако съдът уважи жалбата на подалите я, то всяка страна-членка в ЕС ще трябва да се съобрази със съдебната практика. Подробности за делото научете ТУК!

Българка съди Столична община в борба за признаване на еднополовия й брак

Българка съди Столична община заради отказ да признае еднополовия й брак. Ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика