Европейският съд може да принуди България да признае гей браковете

9512
Европейският съд може да принуди България да признае гей браковете
Снимка: Pixabay

От два дни насам Европейският съд вече разглежда случай, който може да повлияе много пряко върху признаването на гей браковете в целия ЕС, включително в държави, в който хомосексуалните бракове не са признати – като България. Става въпрос за делото, което заведе румънецът Адриан Коман, защото Румъния не признава определени права за него и брачния му партньор Клейбърн Робърт Хамилтън, тъй като Букурещ не ги счита за брачна двойка.

В свой аналитичен материал, The New York Times посочва, че изходът от делото може да повлияе много пряко върху правата на такива двойки да живеят и работят на територията на ЕС. Причината – Европейският съд на практика ще определи дай гей двойките са "съпрузи".

Еднополовите двойки в Германия вече официално могат да сключват брак

Хомосексуалните хора в Германия вече могат да сключват бракове и да осиновяват деца. От 1 октомври в сила влезе закон, разрешаващ това ...

Адриан Коман и Клейбърн Робърт Хамилтън се венчали през 2010 година в Белгия. Това е седем години, след като Белгия узакони гей браковете. Но когато Коман и Хамилтън опитали да се преместят да живеят в Румъния, румънските власти отказали да ги признаят за брачна двойка. В Румъния гей браковете не се признават – според румънската конституция брачният съюз е съюз между мъж и жена, като има възможност да се проведе референдум по въпроса след внесено искане с петиция, подкрепена от 3 млн. души, за промяна. Същото е положението и в България – според чл. 46 от Конституцията бракът е доброволен съюз между мъж и жена.

Заради отказа, Коман и Хамилтън завеждат дело в Румъния и сега то стигна до Европейския съд. Решението на съда може да повлияе в огромна степен на целия ЕС, защото може да принуди Румъния, България, Полша, Словакия, Литва и Латвия да признават гей браковете, независимо, че са сключени другаде в ЕС.

Припомняме, че една от основните пречки пред това Европейската агенция за лекарствата да се премести в България бяха опасенията, че работещи в институцията гей двойки няма да са защитени пред българския закон, дори при криминални случаи. Например, при случай на убийство, хомосексуален много трудно може да претендира за имуществото на партньора си, дори двамата да са сключили брак в държава, която позволява това. В крайна сметка, Агенцията се премести в Амстердам.

В момента Коман и Хамилтън живеят в САЩ, но Коман е категоричен, че счита Румъния за своя родина и затова би искал да живее там.

Евродепутати молят румънския парламент да не блокира еднополовите бракове

Общо 33 евродепутати изпратиха писмо до румънския парламент, с което го призовават да не позволява референдум относно бъдеща промяна в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа