Горанов: Не говорим за поемане на дълг, а за наемане на консултанти

18892
Горанов: Не говорим за поемане на дълг, а за наемане на консултанти
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов очаква ратификацията на международния договор за поемането на нов държавен дълг от 16 млрд. лева да се случи още тази сряда в парламента.

"Аз предполагам, че още в сряда ще мине гласуването по ратификацията на този договор", каза Горанов пред Дарик радио.

"Пропагандната машина на опозицията почти успя да внуши, че в момента се поема дълг. Лошото е, че материята е относително сложна технически. Голяма част, дори от колегите от ГЕРБ, не могат да разберат, че не говорим за поемане на дълг. Тук говорим за дългосрочно наемане на консултанти. Това е международен договор, който по силата на Конституцията трябва да бъде ратифициран", коментира той.

"Годишният лимит за дълга, така е и по закона за държавния дълг, се определя ежегодно с годишния държавен бюджет. Това, което обяснявах дълго, е, че всъщност нищо не е предрешено. Трябва да сме наясно, че този договор по никакъв начин не обвързва нито правно, нито финансово българската държава и не предрешава дали ще се взима", обясни Горанов.

В същото време премиерът Бойко Борисов заяви, че ако не платим дълга си, рейтингът на България ще се срине.

"Тези 16 милиарда, които се надявам парламентът в сряда да одобри, са 12 милиарда стари задължения, които трябва да платим, на взетите преди нас, като прогнозируема държава, защото няма как да не си платим дълга.

Ако не го платим, просто България се срива като рейтинг пред другите. Няколко милиарда са за покриване на този дефицит. Парите ни трябват, защото, видяхте, дадохме коледни, сега след 50 дни е Великден", заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

По темата за енергетиката Борисов каза, че в природата не съществува да изкупуваш скъп ток, а да го продаваш евтино. "Това прави Националната енергийна компания в момента. И ако това не се реши от нас, и то до юни месец, няма шанс да измъкнем държавата и енергетиката от този колапс", подчерта Борисов.

Той и редица министри присъстваха на Зимен университет в Сандански, провеждан от младежката организация на ГЕРБ.

Каролев: Ако не се гласува този дълг, държавата ще фалира

Хората теглят кредит, когато им трябват пари. Но когато дойде време да го връщат, ако нямат финансовата възможност, те теглят нов креди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика