Йордан Цонев към Кирил Петков: Нищо не си свършил

44705
Йордан Цонев към Кирил Петков: Нищо не си свършил
Снимка: БГНЕС

"Българският народ иска промяна, и то не само от три партии, защото, ако го искаше, щеше да прати само три партии в парламента или поне щеше да им даде мнозинство. Във всяка партия има хора, които са готови да променят модела", това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

До утре ще бъдат сформирани комисиите и мисля, че до края на седмицата ще гледаме изменение на бюджета и мисля, че ще има такова, но не във варианта, внесен от служебното правителство, който не върши никаква работа - това е празен чек, изтъкна той.

Кирил Петков с шокиращ разказ как за ИТН, ГЕРБ и ДПС е по-важно гражданството му, а не удрящите ни кризи

Жегата дойде от ИТН, после се координираха с ГЕРБ, а вчера в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и с ДПС. Явно много до...

Мустафа Карадайъ беше единственият политик, който вчера напусна КСНС. "Единственият и за първи път в новата история на България ДПС напуска консултативен съвет по национална сигурност при президента. Причините най-общо са две. След година и половина пандемична криза според закона за консултативния съвет президентът е длъжен да го свиква на всеки три месеца минимум, а година и половина не е свикван. Похвално е, че след година и половина се свиква, и то не като редовен, а като извънреден, но той се превръща с точка мерки за COVID кризата и за миграцията, това е дневният ред, а всъщност вътре започва обсъждане на бюджета. Основно на параметри на бюджета, което е работа на парламента, все пак КСНС не е бюджетна комисия и колкото и да имат отношение към националната сигурност финансите и бюджета, в случая това е неприемливо, защото вече има внесен проект за изменение на закона за бюджета в НС, изтъкна Цонев. Според него категорично е бил изместен фокусът от предварително зададените теми на КСНС.

По думите му бюджетната комисия ще отиде при ИТН преди да влезе в зала.

"Втората тема е свързана с това, че нашият председател Мустафа Карадайъ постави въпроса, след като беше поискано от президента да се гласува присъствие на други лица, които не са членове на консултативния съвет. Едно е от тях е министърът на икономиката Кирил Петков, за който има спор дали има двойно гражданство или няма, той твърди, че няма, но няма документ, че няма", добави той. Има решение на КС, вече има и образувано дело в КС, нашият председател г-н Карадайъ е запитал има ли право лице с чуждо гражданство да присъства на форум, който е със строг регламент и решенията и документа му са класифицирани. Гласувало се е, парламентарно представените са гласували "против", но останалите са гласували "за" и когато е дошъл министъра, г-н Карадайъ го попитал директно, а президентът е реагирал с "Вие откъде знаете, че той е с двойно гражданство?". Г-н Карадайъ му отвърнал: "От него самия. Той ходи по студиата и разказва историята на своето двойно гражданство". По думите на Цонев, на въпроса на Карадайъ към Петков, президентът е реагирал, като заявил, че това е въпрос извън дневния ред.

Кирил Петков е останал на КСНС, доколкото знам не се е приело общо решение за бюджета и парламентарно представените сили са били на мнението, че мястото за обсъждане на бюджета е НС, а не президентството, заяви Цонев. Според Цонев е било редно до излизане на решение Петков да напусне поста, за да няма никакво съмнение в легитимността на служебния кабинет и решенията, който той взима.

ДПС кани много пъти Прокопиев да говори за политики, но той не идва, изтъкна още Цонев.

Депутат от ДБ: Кирил Петков няма да се откаже да работи за благото на българската икономика

Във Фейсбук депутатът от "Демократична България" Борислав Сандов подкрепи служебния министър Кирил Петков. Това стана след като Констит...

"Фокусът ни е да се изведе задкулисието Прокопиев на светлината на прожекторите - вече четвърт век това задкулисие е окупирало дясното пространство, прави политически проекти и във всички министерски съвети е имало министри, без да е участвало в избори, да е печелило избори. Това се нарича фасадна демокрация и пленена държава - любими техни изрази. Те плениха държавата. Затова в едно друго студио го нарекох "мазния котарак на задкулисието", каза Цонев

"Ние много пъти сме канили г-н Прокопиев. Ела и застани с лицето си - да си поговорим, да участваме в политиката", заяви Цонев.

Той определи трима министри от служебния кабинет като "Тройката на Прокопиев". "Така наричаме финансовия, икономическия и образователния министър, обикалят от студио на студио като рекламен продукт", каза Цонев и даде пример за обвързаността на тези министри с издателя и бизнесмен Иво Прокопиев.

"През 2020-а в началото на пандемичната криза Прокопиев анонсира в една своя програмна статия всички български граждани да бъдат тествани с онези тестове, които после се оказаха, че дават големи грешки. Това щеше да струва половин милиард в България. Тогава вижте кои дойдоха във вашето студио да говорят за това", каза Цонев и показа снимка на Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков един до друг в студио на телевизията.

По думите на Цонев от ДПС никога не са имали доверие на служебния министър Кирил Петков. "Когато една от любимите фрази на държавния глава е "върховенството на закона", е добре да му припомним, че върховенството на закона започва с изпълнение на Конституцията. В нея е ясно определено, че човек с двойно гражданство не може да бъде избиран за народен представител и не може да бъде министър", заяви Цонев и допълни: "Без да се опитваме да даваме акъл на държавния глава или Кирил Петков, редно беше най-малкото до излизане на решение той да напусне поста, за да няма никакво съмнение в легитимността на целия кабинет. Сега тази мантра, която разпространява - че бил атакуван, защото нарушил нечий интереси. Не, драги, не си нарушил ничий интереси, защото нищо не си свършил още. Трябва да има действия на президента - да го отзове от поста поне до изясняване на случая. Той не бива да заема поста. Решенията, които е взел, могат и да останат такива. Извън всяко съмнение ни предстоят тежки времена и те са дошли. Имаме икономическа, здравна и политическа криза", каза още Цонев. По думите му внесената актуализация на бюджета е в нарушение на закона.

Карадайъ видя празен чек в проектобюджета

В проектобюджета има празен чек за 1,200 млрд. лв. по модела „ГЕРБ“, въпросът е кой сега е в джипката. Това заяви председат...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика