Каримански препоръчва кабинетът да се възползва от професионалния капацитет на кръглата маса за еврото и инфлацията

1526
Каримански препоръчва кабинетът да се възползва от професионалния капацитет на кръглата маса за еврото и инфлацията
Снимка: Actualno.com

"Комисията по бюджет и финанси ще произведе доклад, в който ще бъдат ясно разписани отделните становища и позиции, за да са в полза на управляващите и правителството. Да може правителството да се възползва от този професионален капацитет, събран около кръглата маса и в същото време да бъдем ясно разбрани от обществото, че когато професионалистите се съберат на един такъв форум, могат да бъдат достатъчно откровени и прями за това как и по какъв начин ще се справим с всички тези предизвикателства, пред които сме изправени и по-специално инфлацията, икономическия растеж и въвеждането на еврото в България". Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански по време на откриването на кръгла маса в Народното събрание на тема: "Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове“. 

Шефът на Бюджетна комисия заяви, че темите за инфлацията и еврото би трябвало да се дискутират доста по-често особено за последната половин година, тъй като те са в основата за икономическия растеж на нашата страна и за възможността България да поеме по един доста по-прогресивен път в своята стопанска дейност.  

Каримански представи презентация на тема "Инфлация и предизвикателства пред българската икономика".  "Инфлацията не е само привнесена, както повечето от нас твърдят, но има и елемент, който е генериран вътре в страната. Инфлацията е предимно по-висока, ако се гледа периода 2010-2021 г. Има изключения между 2014 и 2015 г. ЕК очаква инфлацията в България да достигне 11.9 % през 2022 г., което ще бъде двойно по-високо от тази, която се прогнозира в самия ЕС и Еврозоната", коментира той.  

Според него различията се дължат на разликата в реалната конвергенция. "България среща и вътрешни предизвикателства като например много по-ниската енергийна ефективност, която има страната в момента, високата енергоемкост на икономиката, проблеми с доставките на газ и по-специално проблемите с непредсказуемостта на доставките в средносрочен аспект, както и всички онези скачащи цени, въз основа на горивата като производни именно на тях. 

От своя страна шефът на НСИ Сергей Цветарски представи презентация за икономическо състояние на страната  - 31.05. 2022 г. "В продължение на презентацията на г-н Каримански само да кажа, че сме се фокусирали върху инфлация и донякъде икономическо развитие. "По тази причина няколко слайда, които сме структурирали върху индексите на цените на производител, тъй като те са  основата на бъдещата инфлация върху всички останали сфери", коментира още той. Според него развитието от август месец насам е доста негативно и разликата се увеличава от това, което трябва да покрием като изискване. 

Калин Христов, който е подуправител на БНБ, коментира, че имаме по природата си инфлация, която е една от най-трудните за контрол и трудните управление и потискане. Той обърна внимание, че коронавирусът не е причина за тези фактори, тъй като те са започнали преди него. 

Каква е прогнозата за годишната инфлация в България за 2022 г.? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика