Кирил Петков: С Николай Василев имаме различни виждания за финансите на държавата

5961
Кирил Петков: С Николай Василев имаме различни виждания за финансите на държавата
Снимка: БГНЕС

"Говорихме с Николай Василев. Имаме различия как трябва да се развиват финансите и икономиката, особено финансите“. Това обяви в интервю за предаването „Лице в Лице“ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Когато представи състава на правителството, което ще предложи на другите партии в парламента, лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов уточни, че трима служебни министри са били поканени, но са отказали – Кирил Петков, служебният министър на финансите Асен Василев и на образованието – проф. Николай Денков. Петков обясни, че основното различие с предложения за премиер Николай Василев е в това дали трябва да се гони на всяка цена балансиран бюджет.

Кирил Петков: ББР трябва да продължи да работи

"Имахме разговори през уикенда за проектоправителството на "Има такъв народ“. Благодарим за поканата, реално за мен икономиката, ...

"Ние сме десни хора, вярваме в частния сектор, но има неща, към които не трябва да се подхожда идеологически, а практично. В момента 42% от пенсионерите са под прага на бедност, за нас не е оптимално да се фокусираме дали трябва да се намалят тези 50 лева, докато вкарваме нови инвестиции и спираме всички кражби и кранчета по пътя. Това беше нашата визия. За нас най-важното е да се постигне растеж като се спрат всички кражби, всички кранчета. За Василев балансираният бюджет е голям приоритет, което според нас не е най-оптималното. Ние очакваме, че хората, които са взимали държавните средства, ще използват този момент и ще настройват различни групи от обществото срещу правителството“, обясни Петков.

На него от ИТН са предложили да остане начело на Министерството на икономиката, но на Асен Василев са предложили Министерството на екологията или да е министър без портфейл. Според сегашния министър, икономиката и финансите са свързани и трябва да има тясно сътрудническво между хората, които ги управляват. "На мен ми бе предложено да си остана в моето министрество, но икономиката без финансите е малко теория, защото едни икономически стратегии трябва да се подкрепят с правилните финансови стратегии. На Асен Василев не му беше предложено министерството, което сега оглавява - предложиха му екологията или министър без портфейл. Това дойде точно от различните ни виждания как нещата трябва да се развиват. Тогава пожелахме успех на техния екип", поясни той, като подчерта, че дискусиите им не са били със Слави Трифонов, а директно с Николай Василев.

Относно заявката на Трифонов да бъде приватизирана Българската банка за развитие служебният министър на икономиката смята, че тя е била за закриване във вида, в който служебният кабинет я е заварил, но вече може да е полезна. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика