Кой да чертае едномандатните райони при мажоритарен вот – според ГЕРБ трябва да е президентът

2240
Кой да чертае едномандатните райони при мажоритарен вот – според ГЕРБ трябва да е президентът
Снимка: БГНЕС

Предложихме и при предния парламент, и сега районирането на 240 едномандатни избирателни района при мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура да се прави от президента. Разбира се, не той лично да го прави, а да използва данните на ГРАО, НСИ, ЦИК. Това заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който беше председател на Правната комисия на 43-тия парламент и се очаква да я оглави отново и в сегашното Народно събрание.

Кирилов напомни, че за разлика от законопроекта, представен от омбудсмана Мая Манолова и внесен от Георги Кадиев в миналото събрание, ГЕРБ не представя карта на районите. Причината – това е много сложен и чувствителен процес, обясни пред БНТ депутатът, който добави, че са правени три опита от ГЕРБ да се направи карта.

Слави с по-различно мнение за мажоритарния вот: Да търсим формулата на успешната демокрация

Трябва заедно да търсим формулата на успешната демокрация, приятелю жаркий. Така Слави Трифонов отговори на въпрос на Actualno.com отно...

Не предвиждаме някакъв брой едномандатни избирателни райони в чужбина, заяви Кирилов. Предвиждаме в чужбина да има активна регистрация, а гласът на всеки да се съотнася към постоянния му адрес в България, добави той и подчерта, че всеки имал постоянен адрес в България, но въпросът е колко е точен. Кирилов посочи, че в т.нар. "законопроект Манолова" е била предвидена уседналост в рамките на шест месеца, но ГЕРБ не предвижда такова нещо в своя законопроект. Би следвало ЦИК и президентската администрация да предвидят какво да се прави, но логично е да говорим за срок от 45 до 60 дни за установяване на адрес, смята Кирилов.

Данаил Кирилов обясни и, че ГЕРБ разчита при гласуване от чужбина в условията на мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура да има електронно гласуване т.е. алтернатива на хартиените бюлетини.

По въпроса със заместването на депутати – ако даден народен представител бъде избран за министър например, Кирилов коментира, че ГЕРБ вече предложи мястото на такъв представител да остава свободно. Депутатът обаче обяви, че е склонен да приеме, че това е противоконституционно, защото в Конституцията изрично се посочва, че България има 240 народни представители. Освен това партията, която е спечелила изборите, ще губи гласове в парламента заради назначаване на министри. Ще е много сложно да се правят и частични избори, каза от друга страна Кирилов. Той напомни, че във Франция министрите и губернаторите-префекти т.е. областните управители могат да са депутати, но в България такъв механизъм няма. Депутатът обяви, че въпросът какво да се прави ще остане открит за дебат, след като се е дискутирало да се обявяват заместници предварително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика