X
 
 

Манолова се подигра с АПИ за винетките, пуска жалби до КС за горивата и водата

5254 6
photo of Манолова се подигра с АПИ за винетките, пуска жалби до КС за горивата и водата
Снимка: Пресцентър на омбудсмана
Правото на добро управление на гражданите от страна на администрацията е драстично нарушено. Нещо повече – става въпрос за безхаберие и некадърност. Не е нормално България, която се слави с IT специалистите си, да се подготвя една година с тази система за електронните винетки и да има такъв провал при старта. Ако бяха се обърнали към учениците от някои от професионалните техникуми и гимназии, те щяха да изработят този проект и системата да тръгне. Така картинно описа нещата с електронните винетки омбудсманът Мая Манолова.

Според омбудсмана е абсурдно да се обяснява как системата работела. Тя призова държавата да се въздържа от санкции заради електронните винетки не само до 15 януари. Ще изпратя съответните препоръки до МРРБ и АПИ – да няма санкции, докато системата не заработи безупречно, подчерта Манолова пред Нова телевизия.

Електронни винетки все още не могат да се купуват от Български пощи

Електронни винетки все още не могат да се купуват от клоновете на Български пощи и от някои от големите вериги бензиностанции, показа р...

По вечната тема – с цената на питейната вода, Манолова беше категорична, че увеличението на цената не довело до по-добра услуга. Затова задавам този въпрос от името на хората на институциите и отговор няма, уточни тя. И беше категорична – законът е написан така, че да защитава ВиК дружествата. Подготвям конституционна жалба срещу текстове в закона – за единната цена на водата в рамките на една територия. Не се държи сметка за инвестицията, за качеството, дали доставката се прави гравитачно, изброи Манолова защо законът е лош. За пример Манолова даде Шумен, където водата от Нова година стана най-скъпа – 3,40 лева на кубик, а качеството е много лошо. В четвъртък, 10 януари, в Шумен ще има обществено обсъждане.

Що се отнася до водата, в село Рибново от четири дни няма вода и вече там има протест - защото тръбата не е под земята, а над нея и е замръзнала. Хората се опитали да размразят водопровода с огън, но нищо не се получило. Има призиви да се спре да се плаща на ВиК дружеството, което е общинско. Кметът на Рибново подкрепя идеята, защото ВиК не осъществява поддръжка.

Манолова обяви, че още днес (8 януари) ще подаде конституционна жалба срещу новия Закон за горивата. Тя определи влизащия сега закон като "тежък удар" срещу малките търговци на горива. Според омбудсмана в закона има невъзможни условия за изпълнение от по-малки търговци – големина на склад (бел. ред. – 10 000 бутилки газ), обезпечение с капитал (бел. ред. - поне 20 000 лева гаранция за всяка бензиностанция). Освен това, по думите на Манолова законът удрял по живеещи в по-малки населени места, защото там големите вериги нямали интерес да правят бензиностанции.

Пред БНТ от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива бяха категорични, че ще протестират, но не пожелаха да кажат кога, за да няма опити да им бъде провален протестът. Те посочиха, че за половин година - от приемането на закона до влизането му в сила сега, са сезирали всички възможни институции, включително Манолова и европейски институции (не стана ясно кои), но в крайна сметка нищо още не се е случило.

Държавно обяснение за винетките: Не всички ще успеят от първия път

Терминалите за самообслужване са само един от каналите за купуване на винетки. Така Радослав Николов, съветник на регионалния министър,...

Омбудсманът подготвяла и трета конституционна жалба – защото Народното събрание по закон уволнило хиляди граждани и им забранило да кандидатстват за държавна служба. Става въпрос за "преобразуването на договори" от такива по Закона за държавния служител в трудови. За това най-много се оплакваха служители на МВР, а Манолова счита, че терминът "преобразуване" е противоконституционен.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  АПИ са непоклатими, защото знаят как се пълнят куфарчета и на кого трябва да се занесат ! Който не вЕрва да пита Мафиота от Банкяяя . А и слаботелесното Лили знае .
 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Тази Манолка се оказа много действена жена ! Жалко, че такива хора в България се броят на пръсти .
 •  Камо 3.1 Камо преди 8 месеца Профил на трол?
  Абе , 3 , ако имаше справедливост , тая Мая Манолова трябваше да бъде в женския сливенски затвор и с мръсен парцал да търка пода между килиите ! Само за костинбродската афера и се полагаше 15 години на топло ! Само това да е , а тя , ФАНАТИЗИРАНАТА комунистка - омбусманица и кьорави ли сте, - работи за лична сметка ! Пее в дует с Фатмака и се цели в длъжността му !? Червените олигарси , л виж още ›› укойл, руската мафия по черноморието и др. , това за нея са забранени теми ! Ум царува , ум робува , ум........
  : 5 !
 • Ангел 2 Ангел преди 8 месеца Профил на трол?
  За да разберем своята сила, нека не купуваме от Лукойл! И няма значение дали другите са "същите" или не. Не ме интересува и на руснаци ли е , на Рокфелер ли е и въобще на кого е Я да спрат всички да купуват горива и каквото и да е от там, тогава ще бъде смазан. Само ние, хората в своето мнозинство можем да свършим тая работа. Не купувайте нищо от Лукойл! Казвайте го и на другите.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ciklop50 сега се именува Ангел !
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Този нов Закон за горивата го писа Негово превъзходителство Валентин Златев.Нищо не може да се направи срещу това.Много е близък с Шефа.
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...