Пълен смях - до 15 януари тол полицията ще приучава да си купуваме винетки

7176
Пълен смях - до 15 януари тол полицията ще приучава да си купуваме винетки
Снимка: БГНЕС

Пътуващите по републиканската пътна мрежа на България ще бъдат "приучавани" от т.нар. тол полиция до 15 януари как и откъде да си купят винетка. Това каза ръководителят на АПИ инж. Светослав Глосов относно хаоса с електронните винетки.

"Можете да си карате без винетка до 15 януари, ако не ви хване камера. Ако сте без винетка, ще бъдете глобени, но вие сигурно имате", добави Глосов в отговор на журналистически въпроси може или не може до 15 януари да се кара без винетка. Той обясни, че ако бъде хванат някой да кара без винетка, ще бъде "приучен" да си купи винетка - независимо дали от новата тол полиция на АПИ или от КАТ. Винетните полицаи щели да показват как се купува от мобилно устройство или да водят "нарушителя" до място, откъдето може да се купи винетка. КАТ обаче може да глобява само за липса на хартиена винетка. "Има достатъчно начини да се купи винетка", уточни ръководителят на АПИ.

Борисов поиска общините да си кажат кои пътища искат да стопанисват

Няколко теми обсъдихме. Най-важната – в рамките на няколко седмици кметовете, общинските съвети, тези общини, които искат част от...

На изричен въпрос на Actualno.com ще поеме ли някой отговорност за този хаос и ще има ли оставки, Глосов не можа да посочи виновен или виновни. "Каква отговорност очаквате да поемем", отвърна той на нашия въпрос. И уточни, че ако грешката е при фирмата-изпълнител, щяло да ѝ се търси отговорност, както щяло да се търси отговорност и от провинил се служител или служителни. Каква отговорност - не стана ясно.

Относно фиаското с винетната система и въвеждането на електронната винетка, министър-председателят Бойко Борисов "се надява до десетина дена да се адаптира системата" и да можело през банкомати да се купуват винетки. "Когато от хартия минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения", уточни премиерът.

За неразбирането относно срока "15 януари без глоби" регионалният министър Петя Аврамова обяви, че проверяващите от новата тол полиция към АПИ всъщност щели "да консултират" до тази дата. Това не значело да не се купуват винетки. Регионалният министър не коментира и каква загуба се е натрупала от 1 януари до 4 януари заради пълната с пропуски нова винетна система.

"Системата работи", уверено обяви Глосов. Той също не можа да каже каква е загубата досега заради проблемите със системата, защото в България над 90% от автомобилите се движели с винетки, които изтичат в края на януари. Глосов увери, че към днес сутринта (4 януари) всички машини за винетки работели, работела възможността да се купува електронна винетка по електронен път - през системата на A1, а от 7 януари, понеделник, щяло да може да се купува и от други места - например EasyPay. До няколко дни пък щяло да може да се купува винетка и през банкомати.

Спират конвертирането на хартиени винетки в електронни заради измами

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) спира конвертирането на хартиените винетки в електронни, съобщи на брифинг проф. Олег Асенов, ръко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com