Методи Андреев: ДПС използва религията като политическо оръжие

19512
Методи Андреев: ДПС използва религията като политическо оръжие
Снимка: БГНЕС

Законопроект на ДПС, с който се иска българските имена на починалите етнически турци преди края на Възродителния процес да бъдат заличени, предизвика нов врив на тема „Възродителен процес”. Гласуването на законопроекта е днес (5 февруари).

Защо се претопля тази тема – на този въпрос депутатът от ДПС Янко Янков отговори, че законопроектът бил съвсем скромен. И стана ясно, че в предизборната кампания на ДПС били получени много молби, с които се искало да не се търсят в общините българските имена на преименувани по време на Възродителния процес етнически турци. Става въпрос за хора, които са си върнали турските имена. Янков твърди, че имало случаи в общините, при които се искали старите имена – например при справка за имоти.

Караянчева се заяжда с ДПС: Възродителният процес ви стана търговска марка

Превърнахте Възродителния процес в търговска марка. Това заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева по време на деб...

За починалите – сега имало възможност наследниците им да го направят, но следвало да се събират, а живеели в Турция, в Мексико, къде ли не, заяви Янков пред Нова телевизия.

Същевременно депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев подкрепи отчасти Янков и се съгласи, че по най-безболезен е трябвало да се върнат турските имена. Другите партии обаче реагират, защото ДПС нямало моралното право да го прави, обърна веднага фронта Андреев. ДПС трябваше да го стори това още в началните години на демокрацията. Вместо това, през многото години, в които ДПС управляваше с наследниците на БКП, не направи нищо, разпали се Андреев. И посочи, че Янко Янков е бил нещатен сътрудник на ДС – тези ли хора ще защитават правата на българските турци, агент Павел ли ще го прави, възмути се Андреев. Според него политическият смисъл на това, което се прави от ДПС, е да се скрие тайната асимилация на ромите от ДПС. Много опасен процес е претенцията на Мюфтийството за 20% от територията на България под формата на имоти, подчерта Андреев. Депутатът от ГЕРБ каза още, че Ахмед Доган е получил над 9 хил. лева от Държавна сигурност като агент Сава. Доган дори си е криел нетурския произход, хвърли бомбата Андреев.

Вие сте изпълнен със злоба, заяви Янков. Истината е, че съм изпълнен с омерзение към демагогията ви, ограбихте държавата, не ви ли е срам, върна веднага Андреев.

Държавна сигурност е функция на политическата система, опита се да обясни Янков. А ти на коя система си функция, продължи атаката Андреев. Моята задача беше ако България влезе във война, да стане командир на контраразузнавателно отделение, каза Янков. От политика не разбирате, добави Янков. Вие пък само от далавера разбирате, подскочи Андреев.

ДПС: В такава атмосфера реформите са невъзможни

В такава атмосфера не са възможни нито реформи в сферата на здравеопазването, нито на пенсионното дело, да не говорим за съдебната сист...

Много малко хора разбират какво беше да си агент на ДС – не можеш да откажеш, мина в оправдателен режим Янков. Вижте на desebg.com кой е почетният председател на ДПС и какво представлява, призова Андреев. Престанете с тази истерия, подценявате хората, оставете ги да избират. Вие манипулирате и отнехте правата и свободите на хората. Реториката ми е срещу елита на ДПС, заяви Андреев. Няма нещатен сътрудник на ДС, опита да мине в защита Янков. Не съм имал възможност да работя за България, призна си той с половин уста.

За обезвъзмездяване на българските турци от Възродителния процес вече се води дело в Страсбург. ДПС винаги си намират подходящия съдия, като им трябва, но за това дело не намериха, та го води неправителствена организация на българските турци и сега България ще загуби в Страсбург, посочи Андреев. Вашата партия разпродаде националното богатство, ние ще ставаме все по-мощен фактор заради тази реторика, каза Янков. Тази реторика е във всички законопроекти – и по отношение на майчиния език, уверен е той. Не ни притеснявате по никакъв начин – ако някой ми даде пример, че ДПС е нарушило национален интерес чрез гласуван в парламента законопроект, аз ще се съглася, че трябва да се извиним, заяви Янков. Веднага ви питам – стои ли ДПС зад претенцията на Мюфтийството за вакъфските имоти? Използвате ли ходжи в политическите си кампании, използвате ли религията като политика, попита за финал Андреев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика