На първа инстанция - без глоба за Местан за агитация на майчин език

10994
На първа инстанция - без глоба за Местан за агитация на майчин език
Снимка: БГНЕС

На първа инстанция лидерът на ДПС Лютви Местан успя да си издейства отмяна на наказателното постановление на областния управител на Сливен Марин Кавръков, с което беше глобен с 2000 лева за агитация на майчин език. Съгласно акта агитацията е била извършено в село Подкова.

Решението на Районния съд в Момчилград може да бъде обжалвано в срок от 14 дни. Глобата беше наложена на Местан по чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс, а именно: „Предизборната кампания се води на български език”.

Джамбазки сезира ЕК и ЕП заради Местан

Българският евродепутат Ангел Джамбазки е подал сигнал до ЕК и ЕП заради агитация на турски език в предизборната кампания, съобщава пре...

Местан поде кампания срещу глобата още по време на празника на Джебел. Там той показа 11 наказателни постановления срещу себе си за агитация на майчин език. Лидерът на ДПС говори за постановленията на турски език и обясни, че междунардното право му дава възможност да се изразява на майчин език.

"Тъжен съм, че България е единствента европейска страна, където е възможно да се гледа дело срещу председател на парламентарно представена сила за това, че използвал изрази на майчиния си език", каза тогава Местан. И добави, че ако в крайна сметка му бъде наложена глоба, ще се жалва в Страсбург. Той обаче загуби такова дело при предишната предизборна кампания.

Днес сутринта, пред Нова телевизия, Местан каза, че би задал на референдум въпрос на всички българи дали имат проблем със свободното ползване на майчин език. Лидерът на ДПС определи този въпрос за ценностен, но независимо от резултата, отговорът нямало да бъде приет за закон. Причината – такъв плебисцит би имал информационен характер, посочи Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика