Местан даде математически пример как с мажоритарен вот един взема цялата власт

26549
Местан даде математически пример как с мажоритарен вот един взема цялата власт
Снимка: БГНЕС

Наблюдаваме ситуация на парадоксално обръщане на позицията и аргументите за изборната система. Аргументите в полза на мажоритарния вот са силно преувеличени, защото се чака той да реши политическите проблеми. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан пред Нова телевизия.

Кои са аргументите против мажоритарния вот – че той ще заличи малките партии. Това го каза и проф. Михаил Константинов, такива анализи в миналото съм представял и аз. Плурализмът е най-висша ценност – дори присъствие на малки партии в парламента, които припознават ДПС като враг, добави Местан.

Към ДПС: Защо искате мажоритарен вот, като изключихте депутати за преференция?

Преференцията няма нищо общо със системата на мажоритарен избор. Това заяви депутатът на ДПС Четин Казак, след като беше попитан как та...

Единственият аргумент в полза на мажоритарния вот е ирационален – така искало обществото. Но въпросът не е за пълен мажоритарен вот. Затова искаме въпрос: „Съгласни ли сте всички 240 народни представители да се избират мажоритарно?”. Трябва да се оголи демагогията, каза Местан. И поиска среща с всички политически сили, за да се говори сериозно за избирателната система.

Местан даде и пример за наличието на мажоритарен избор – една партия печели примерно с 40% изборите. Ако системата е 160 депутати пропорционален вот, а 80 ще са с мажоритарен вот, то първата политическа сила ще има 64 депутати от пропорционалните и минимум 70 души от мажоритарен вот – от едномандатни райони. Това прави 134 места, докато при 100% пропорционален вот резултатът би бил 96 депутати, каза лидерът на ДПС. Ако някой предлага да се направи еднопартийно управление с идеята то да се превърне в авторитарно в близките години, то нека го каже сега. Ако изборите са утре, с предложението на президента, това ще се случи. То вече се е случвало, заяви категорично Местан. Идеята за мажоритарен вот ще сложи край на коалициите и ще се тръгне по пътя на еднопартийните управления. Затова и аз искам среща с всички партии, дори с Реформаторския блок, за да обсъдим тази идея.

Българските граждани усетиха, че се изчерпаха ресурсите на персоните-месии. Сега някой подхвърля идеята да се изберат 80 персони-месии в парламента, които ще решат всички проблеми. Грешно е да се смята, че чрез промяна на избирателната система ще се промени политическата система. Тук говорим за въпрос на качество на политиците, подчерта Местан.

Вместо да реформираме партиите, ние (бел. ред. – политиците) подхвърляме на хората идеята да се промени избирателната система, каза Местан. И веднага продължи с думите, че предложението за 100% мажоритарен вот всъщност не било провокация, а щяло да проработи при определени обстоятелства.

Без изненада - партиите в парламента не са на едно мнение за мажоритарния вот

Темата "мажоритарен избор" за Народното събрание предизвика различни реакции сред парламентарно представените партии. Тя беше повдигнат...

Ценностната система на ДПС и проф. Георги Близнашки

Референдумът е висша ценност и народът трябва да бъде питан. Но референдумите трябва да са по ценностни теми, а не по експертни теми, смята Местан. Той уточни, че ДПС най-много подкрепя идеята да има електронно гласуване. Въпрос на експертиза е обаче да се знае дали при електронно гласуване ще се осигури тайната на вота, подчерта лидерът на ДПС.

Лютви Местан посочи, че би задал на референдум въпрос дали е проблем свободното ползване на майчин език. Този референдум обаче би бил по-скоро проучвателен, призна си Местан. Той веднага беше попитан защо в Швейцария на референдум бяха попитани хората дали да бъдат намалени данъците и отговорът беше „не”, защото ще има икономически негативен ефект. Местан отвърна, че в Закона за референдумите е забранено да има допитване до теми като данъчна политика, международни договори. Лидерът на ДПС посочи България за „млада демокрация”, която си мислела, че като приеме западните закони, в миг е щяла да заживее добре.

По отношение на предложението на ДПС проф. Георги Близнашки да стане консултант по конституционното право, Местан заяви, че предложението е Близнашки да е консултант на Временната парламентарна комисия за конституционни промени. Не превръщайте проф. Близнашки в жертва на антидпс настроенията, подчерта Местан, който бързо забрави думите си срещу Близнашки като служебен премиер: „Зад претенциите ви за конституционалист прозира фигурата на най-слабия служебен премиер в историята на България”. Ние може да сме били критични към г-н Близнашки като премиер, но като конституционалист следва Временната комисия за конституционните промени да го изслуша. Местан каза същото и за бившия конституционен съдия Георги Марков.

ДПС иска редакция на референдума, предлага 100% мажоритарен вот

ДПС ще предложи редакция на въпросите за референдума, като ще настоява българските граждани да бъдат попитани дали са съгласни всички...

Попитан дали Близнашки е бил експерт през 2013 година, когато каза, че Делян Пеевски не може да се върне като депутат в парламента, защото се е заклел в пленарна зала като шеф на ДАНС, Местан отговори, че тогава петима конституционни съдии са били на същото мнение, но гласуването е било в полза на Пеевски. Означава ли, че тези петима съдии след това решение не са вече експерти, попита Местан. И така и не отговори с простичко "да" или "не" на въпроса дали ДПС приключва с Пеевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика