Орешарски: Обществената и икономическата система е разрушена и трудно реагира

26403
Орешарски: Обществената и икономическата система е разрушена и трудно реагира
Снимка: БГНЕС

Обществената и социално-икономическата система е толкова разрушена, че трудно реагира на каквито и да е сигнали, политики и инструменти. Това е заявил министър-председателят Пламен Орешарски на семинара „Държавност, икономика, справедливост” на парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС с участието на правителството, съобщиха от правителствената информационна служба.

Изминаха шест месеца от началото на най-трудния мандат в новата българска история. Едно начало, белязано от трудно обяснима ожесточена съпротива от страна на партиите, които не влязоха в управлението на страната.

БСП и ДПС си спретнаха семинар в Боровец за проблемите на държавата

Кризата с бежанците, решаването на проблемите с младежката безработица, антимонополното законодателство и преодоляването на тежката к...

Станахме свидетели на непозната до момента стимулирана агресия в обществото. Тя беше активно поддържана от враждебна медийна среда, в която постоянно се представяха като особено драматични уличните протести дори и в дни, когато броят на протестиращите се ограничаваше до 50 - 100 недоволни граждани, е заявил премиерът.

Още в края на предходния мандат знаехме, че ще бъде трудно. В едно интервю, далеч преди изборите, в опит да обобщя какво предстои бях използвал израза „Да му мислят следващите”, непредполагайки, че трябва да му мисля аз заедно с вас. Но и в най-песимистичните си прогнози не предполагахме, че така драматично ще се възприеме една нормална смяна на правителствата, обичайна за демократичните европейски страни. Впрочем, това е още едно доказателство за недемократичните характеристики на предходния мандат. Демократичните писани и неписани правила не предполагат подобни реакции при какъвто и да е резултат от изборите.

Когато поемахме управлението на страната, знаехме за дълбоката институционална криза, икономическата депресия и задълбочаващия се дезинтегритет в обществото. Картината се оказа още по-сурова. Обществената и социално-икономическата система е толкова разрушена, че трудно реагира на каквито и да е сигнали, политики и инструменти. Това налага много повече последователност, търпение, толерантност и изграждане на институционална рамка при състояние, близко до пълно разграждане, е заявил премиерът.

С риск за високопарност и предвзетост ще отбележа, че за отминалите шест месеца успяхме да внесем промени в цялостната социално-иконмическа и психологическа обстановка в страната. Спряхме редица негативни тенденции, други бяха овладени и макар да предстои още много работа по тяхното обръщане, първите позитивни сигнали вече са налице.

Орешарски нареди проверки по моловете, уплаши се от инцидента в Латвия

Масови проверки на всички молове и големи търговски вериги е разпоредил министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Инспекция...

Преди време, малко след началото на мандата, поне няколко представители на бизнеса ми казаха, че все още е трудно, пазарът е стагниран, разплащанията се бавят, недоверието в партньорите е същото, но вече го няма страхът. Затова и когато ме попитаха какво е най-важното, което сме свършили за първите сто дни, без колебание отговорих: „Освободихме страната от страха”, с ясното съзнание, че това не е достатъчно, но е задължително условие за по-нататъшната ни работа.

За отминалия период подсилихме социалните акценти на политиките, ускорихме разплащаниятаа на държавата към фирмите, преустановихме централизирания административно-силов натиск върху бизнеса, възстановихме институционалната култура на общуване, поне доколкото зависи от нас, подготвихме редица подобрения в законовата и нормативна рамка в посока по-ефективна конкуренция, по-малки административни тежести, по-ясни и опростени правила, по-добра събираемост на бюджетните приходи. Не бих влизал в конкретика – всички вие активно следите работата на кабинета, а не малка част от мерките реализирахме с вашето активно съдействие, е заявил премиерът.

Очертаха се и области, в които темпото не е задоволително – достъпът на малкия бизнес до кредитни ресурси, административната реформа, оптимизацията на здравните системи, видимо подобрение на инвестиционния климат, колебанията в овладяване на бежанската вълна. Има и обективни предпоставки, разбира се, затрудняващи нашите действия, но има и субективизъм. Все още на кабинета не ни достига решителност и иновативност. Даваме си сметка, че в заварената нетипична обстановка са необходими силни и в определена степен – нестандартни, мерки и политики, но като че ли не ни достига системност и координираност в политиките. Координираност не само и не толкова вътре в кабинета, колкото между кабинета и подкрепящите го политически сили и парламентарни групи. В определени сектори се чувства и концептуална недостатъчност.

Използвам тази среща за своеобразна равносметка. Днес може да заявим: „Трудното свърши. Предстои по-трудното”. Доказахме, че можем да устоим на уличен и психологически натиск, че не ни плашат заварените безредици както в обществото, така и в институциите. Предстои ни обаче да убедим нашите избиратели и всички наши сънародници, че можем да подредим системите – да ги реорганизираме, реформираме и да ги насочим в една по-рационална орбита. Да подобрим средата за правене на бизнес, да убедим деловите кръгове, че стопанската предприемчивост се закриля, а не потиска от държавата, да повишим ефективността на публичните разходи, да пресечем практиките на данъчни отбягвания. За да можем да проведем и по-активни социални политики и да възстановим солидарността в нашето общество.

Авиоотряд 28 не можа да излети от Букурещ, Орешарски блокиран

Правителственият самолет Авиоотряд 28 с премиера Пламен Орешарски на борда, бе спрян от излитане от летището в Букурещ. Това се наложи ...

Навлизаме в първата планирана от нас фискална година. Убеден съм, че тя е най-важната година, която ще очертае окончателно облика на кабинета и мнозинството. Нямаме право на отстъпление, защото залогът е бъдещето на нашата страна – дали ще вървим напред, или отново ще се отклоним в пътища, които не водят към нищо добро. Това очакват от нас българските граждани – както нашите симпатизанти, така и тези, които не ни подкрепят, но също искат да живеят в една по-добра държава, е заявил премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика