Отпускат 4,4 млн. лв. годишно за пчелите

18586
Отпускат 4,4 млн. лв. годишно за пчелите
Снимка: Getty Images/Guliver

Пчеларството е много важен сектор за страната ни и неговото развитие е сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните. Това заяви земеделският министър Димитър Греков на ХII–тото Международно изложение – Договаряне „Пчеларство-Плевен 2014", предаде Стандарт нюз.

„Необходимо е да водим пряк диалог с браншовите пчеларски организации и аз се радвам, че с тяхното активно участие беше изработена и одобрена от Европейската комисия новата тригодишна програма по пчеларство за България в периода 2014-2016 г. Определеният бюджет за страната ни по нея е в размер на 4,4 млн. лв. годишно", каза министърът.

Европа се нуждае от 7 млрд. пчели

Европа се нуждае от 7 млрд. пчели, тоест не й достигат не ѝ достигат 13,4 млн. пчелни колонии, предупреждават британски учени от Универ...

Той припомни, че само за 2013 година за пчеларския сектор бяха заделени близо 5,9 млн. лева. Това е най-големият усвоен финансов ресурс за двата изминали периода на Националната програма по пчеларство и е постигнат най-висок процент на усвояемост на определения бюджет за годината в размер на 90%.

От думите му стана ясно, че е осигурен отворен прием на заявления в рамките на предварително обявен период по примера на директните плащания. По този начин всички пчелари, отговарящи на критериите за финансиране, имат достъп до отделните мерки и сектори в програмата. Приемът на документи за подпомагане приключи на 21 януари тази година, като постъпилите заявления са над 1800.

В изложението участват над 130 фирми от Европа и Азия, производители на пчеларско оборудване и инвентар, ветеринарни препарати и пчелни продукти. На събитието присъстваха и заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика