Павлова очерта нулева година за строителния бранш

13581
Павлова очерта нулева година за строителния бранш
Снимка: БГНЕС

С кратък филм за остров "Света Анастасия" бивш "Болшевик", превърнат чрез проект на ОП " Регионално развитие" в туристически рай, започна днешното ХV-то заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма в периода 2007-2013, последвано от първото заседание на Комитета за наблюдение на програмата - приемник - "Региони в растеж" 2014-2012 година в Новотел Пловдив, предаде БГНЕС.

На откриването присъства министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, представители на Европейската комисия, на сдружението на общините, на министерства - бенефициенти.

751 са завършените проекти по тази програма, спрените плащания по нея през изтичащата 2014 създадоха риск от бюджета за следващия период да бъдат извадени неразплатените средства. През ноември те бяха 106 млн., сега са доста по-малко, каза министър Павлова, но не пожела да посочи точната сума до момента.

25 са високорисковите проекта, за които бяха предвидени 380 млн. лв., сред тях е Северната скоростна тангента на Околовръстното шосе в София. Парите ще бъдат разпределени за резервни проекти, чийто списък се одобрява днес от комитета. Става дума за проекти във висока степен на готовност за кандидатстване и дори изпълнение в областите градска среда, градски транспорт, допълнително медицинско оборудване за онкологични лечебни заведения и социални жилища.

Бюджетът на ОП "Региони в развитие" 2014-2020 година ще бъде в същия размер като предишната програма - 3 млрд. 100 млн. лв. Заради технологията на изпълнението на програмните схеми се очертава нулева година за строителния бранш, каза министър Павлова.

Тя каза, че се полагат усилия този период да се съкрати максимално, за да може първите договори за строителство да се сключат още през следващата година. Тъй като 99% от грешките при изпълнението и отчитането на проектите идва от неточни процедури при възлагане и сключване на договори, предстои изработването и въвеждането на типизирани документи, които ще бъдат въведени с наредба към Закона за обществените поръчки. Това е едната новост в следващия програмен период. Другата е съществена - за разлика от първата програма, вече няма да има конкуренция сред общините. Преди старта още ще е ясно коя община за колко средства и за какви проекти може да кандидатства.

Най-голямата инвестиционно строителна Асоциация дава стипендия за студенти

Управителният съвет на Българската Инвестиционно Строителна Асоциация /БИСА/ събира в Бургас своите членове и партньори на Първа официа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика