Петкова очаква само леко повишение на цената на тока след пълната либерализация от 1 януари

5226
Петкова очаква само леко повишение на цената на тока след пълната либерализация от 1 януари
Снимка: БГНЕС

Очаквам да има леко повишаване на цената на тока след пълната либерализация, но то в никакъв случай няма да е шоково. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред бТВ по повод заработването на Българската енергийна борса, с която на практика започва пълната либерализацията на енергийния пазар от 1 януари 2016 година.

„България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя електроенергиен пазар. Това е изискване, което като страна-членка България е длъжна да спази и ще спази. Нямаме избор. Още повече, ако страната ни поеме тези действия към пълна либерализация на енергийния пазар, това ще доведе до съответни санкции, които ще ни бъдат наложени от страна на ЕК”, обясни министър Петкова.

ЧЕЗ ще отчита електромерите и през почивните дни в началото на 2016 г.

ЧЕЗ Разпределение България ще отчита електромерите на своите клиенти в Западна България и през почивните дни на 2 и 3 януари, за да спа...

Тя допълни, че българските потребители не трябва да се плашат от този процес. „Той е настъпил навсякъде в ЕС и е насочен към това да положи електроенергийния сектор на пазарни основи. Това е процес, който ще доведе до конкуренция и до това да удовлетворява максимално и българските потребители, и българската индустрия. Със сигурност те трябва да бъдат спокойни. Пълната либерализация не е еднократно действие. Тя ще продължи плавно във времето с конкретни стъпки и действия”, коментара енергийният министър.

По отношение на механизмите за защита на енергийно бедните след пълната либерализация, тя коментира, че на първо място тази група трябва да бъде определена, защото е много важно да не се допусне като енергийно бедни да се категоризират потребители, които де факто не са такива. „Тук трябва да се наблегне върху критериите.Изключително сме внимателни и много сериозно ще подходим към това”, категорична бе министър Петкова.

„Българските потребители трябва да са спокойни, а най-бедните ще бъдат защитени от евентуално покачване на цената след пълната либерализация на електроенергийния пазар”, допълни тя. „Никой не може да каже точно с колко ще се вдигне цената на електрическата енергия”, заяви тя, като добави, че няма представа как депутатът от БСП и експерт по енергетика Таско Ерменков е стигнал до извода, че цената на тока ще скочи с 35%. „Според мен това е изключително много и няма човек, който в този момент да може да каже каква ще бъде цената. Практиката показва съвсем леко повишаване след въвеждането на пълната либерализация, като в различните страни, то е различно, няма среден процент, но има такова. Но много скоро, след това тя пада на ниво под това преди процеса на либерализация, което показва че пазарът е изиграл своята роля и цената е възможно най-справедливата, определяна единствено от търсенето и предлагането”, заяви още министър Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Тиквички - как влияят на  холестерола
Тиквички - как влияят на холестерола

Тиквичките предлагат много хранителни ползи за тялото ни. Една порция нарязани тиквички (една чаша) съдържа 21 калории, 1,5 грама протеин, по-малко...