Столтенберг идва в София за Парламентарната асамблея на НАТО

1402
Столтенберг идва в София за Парламентарната асамблея на НАТО
Снимка: Getty Images

Близо 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации ще участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май т. г. в София. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание, което е домакин на форума.

Предвижда се на откриването на пленарната сесия на 27 май участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО да бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и служебния министър-председател Димитър Главчев.

Военният министър Атанас Запрянов потвърди преди дни, че София очаква пристигането на Столтенберг. Още: НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

Какви ще са темите?

Участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност. Фокусът ще бъде върху подкрепата за Украйна и приоритетите на предстоящата през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон.

На 25 и 26 май парламентаристите ще участват в работата на петте комитета на Парламентарната асамблея, ще дискутират проектите на техните доклади и ще приемат ключови политически препоръки.

Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, които председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба ще представи там пред държавните и правителствени ръководители. Още: Corriere della Sera: НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна

В работата на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София за първи път ще участват шведски парламентаристи след като страната стана пълноправен член на Алианса. Във форума е предвидено изказване да има и председателят на парламента на Швеция Андреас Норлен. Още: Путин тръгна да променя границите с членки на НАТО в Балтийско море, Швеция се уплаши за свой остров

Акцент върху Украйна

"Очаква се по време на сесията Асамблеята да затвърди решителната си позиция за неоправданата, непредизвикана и брутална война на Русия срещу Украйна, да обсъди предоставянето на незабавна и дългосрочна помощ за Украйна и да приеме декларация за подкрепа на Украйна до победа", посочват от пресцентъра на Народното събрание.

При откриването на пленарната сесия се очаква чрез видеоконферентна връзка послание към парламентаристите да отправи министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

Дискусиите на форума ще се съсредоточат върху превръщането на ангажимента на НАТО към основополагащите демократични ценности в действие чрез създаването на Център за демократична устойчивост в централата на НАТО. Асамблеята ще разгледа и практическото прилагане на новите отбранителни планове на НАТО, развиващата се позиция на НАТО за въздушна и противоракетна отбрана и изпълнението на задълженията на държавите членки по отношение на разходите за отбрана и споделянето на тежестта. Още: Столтенберг: Украйна е по-близо до НАТО (СНИМКА)

Поглед към новите членове

На срещата си в София парламентаристите от държавите членки на НАТО ще обсъдят и приемат решения по молбите на Малта и на Косово да станат делегации на асоциирани членове. Сред темите на форума ще бъдат и предизвикателствата в страните от Западните Балкани, наред със стратегии за подкрепа на партньори в риск и засилване на ангажираността с Глобалния юг. Тези обсъждания ще подчертаят ангажимента на Асамблеята за стабилност в ключови региони от стратегически интерес, както и за насърчаване на по-широк диалог по глобалните предизвикателства, се посочва още в прессъобщението.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Калоян Методиев остава извън групата на депутатите на БСП в следващия парламент

Ето кой наследи Нинова начело на БСП

Таков: Да затворим една срамна страница в историята на БСП

Христо Иванов ще напусне парламента, след като се закълне

Нинова: Не хвърляйте партията в хаос

Кирил Петков: Заради нас Борисов няма да е премиер

Искащите извънреден пленум в БСП се увеличават

Окончателно: Вижте всички депутати в 50-то Народно събрание

„Да, България“: Няма да участваме в излъчването и подкрепата за правителство

Кой откъде влиза в 50 НС: Борисов от Пловдив, Пеевски от Кърджали, вижте останалите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика