Какви трябва да са доходите ни?: Говорят кандидат-депутати

1134
Какви трябва да са доходите ни?: Говорят кандидат-депутати
Снимка: БГНЕС

Петима кандидат-депутати се изправиха един срещу друг в диспут за това как ще се повишат заплатите ни и как виждат развитието на икономиката.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС заяви, че ще положи всички усилия България да има редовно правителство в следващите четири години. "Ангажиментът ни относно доходите е в края на управленския мандат те да достигнат 80% от средното за ЕС”, обясни той в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Борисов готов на разговори с всички след вота, но иска ПП в затвора

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ заяви, че за да сме богата държава, трябва да се смени икономическия модел. "При управлението на ГЕРБ, скоростта, с която наваксвахме европейския стандарт, беше с по 1%. За последните 3 години наваксахме с по 3%. Така че три пъти по-бързо може да стигнем и средноевропейска стандарт. Последните 3 години имаме сериозен ръст на доходите. Но каквото и да направим от толкова ниска база, не можем да направим чудо. Така че трябва да пролежаваме този ръст с по 10-15%”, смята той.

"Един от основните ни приоритети ще бъде предоговаряне на членството ни в Европейска съюз, защото това в момента е договорено по начин, по който всъщност унищожава икономиката ни. Трябва да предоговорим условията ни за земеделие. През последните години големи международни корпорации влязоха в България и фалираха българския бизнес”, заяви от своя страна Йордан Тодоров от „Възраждане”.

Иван Ченчев от „БСП за България” припомни, че още през 2018 г. са разработили "Визия за България". "Целта е страната да не зависи от един управленски мандат. Този документ беше много сериозен и оттам нататък последователно защитаваме тезите в него. Взиждате, че някои от тях са успешни, колкото и други политически сили да се опитват да присвоят заслуги”, коментира той.

ОЩЕ: Няма смисъл: Социална комисия не прие увеличението на пенсиите, защото вече е факт

Според Станислав Балабанов от „Има такъв народ” трябват ясни и конкретни политики, насочени към българските граждани. Една от най-важните мерки според него е "прекратяване и контролиране на безконтролното теглене на външен дълг през бюджета".

"Друг приоритет е битка с демографската криза, предоговаряне на зелената сделка и поправка на Конституцията", посочи Балабанов.

Спор заради Плана за възстановяване

Кандидат-депутатите спориха и относно Плана за възстановяване.

По думите на Биков от европейските фондове сме усвоили 4%, което било "категоричен провал". "Имаме нужда от тези пари, а ги подхвърляме, без да направим усилия. Нямаме готовност”, каза той.

Арабаджиев отговори, че парите на Европа идват заедно с реформи. 

"За три години дългът на България се е увеличил с 20 млрд. лв.", посочи Тодоров.

Балабанов попита Арабаджиев какво се случва с над 1.4 млрд. лв. които техния министър на регионалното развитие е раздал на строителните фирми предварително. "От 9 лота на АМ „Хемус” при шест не бяха стартирали строежите”, каза той.

 Ченчев също се намеси, като каза, че за много ремонти в момента спират финнасирането. Такъв бил случаят с тунела „Топли дол”. "Парите от плана няма да ги усвоим напълно със сигурност, а колко ще загубим - не се знае”, каза кандидат-депутатът от БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Плевнелиев се надява да има правителство, ето какви са вариантите

Политиците поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам

Служебното правителство с кадрови размествания в земеделието

Калоян Методиев остава извън групата на депутатите на БСП в следващия парламент

Ето кой наследи Нинова начело на БСП

Таков: Да затворим една срамна страница в историята на БСП

Христо Иванов ще напусне парламента, след като се закълне

Нинова: Не хвърляйте партията в хаос

Кирил Петков: Заради нас Борисов няма да е премиер

Искащите извънреден пленум в БСП се увеличават

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика