"Компрометиран орган": Служебният кабинет смени целия състав на КЗП

3433
"Компрометиран орган": Служебният кабинет смени целия състав на КЗП
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство на Димитър Главчев смени ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП) на 22 май. Досегашният председател Стоил Алипиев и двамата членове на комисията Ангел Джалев и Константин Арабаджиев са освободени.

Председател става Мария Филипова. Вчера Народното събрание прие оставката ѝ от зам.-председателския пост в Комисията по финансов надзор, която бе подадена предходния ден. Тя ръководеше управление „Надзор на инвестиционната дейност" в КФН.

Още: Детските играчки, тютюневите изделия и мебелите са с най-чести нарушения при продажби

Мотивите

Относно работата на действащото към момента ръководство на КЗП в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията са постъпили общо 132 сигнала, насочени срещу дейността му. При извършените проверки от страна на Инспектората на МИИ е било установено, че в голямата си част описаните твърдения в сигналите отговарят на действителността, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Установените от инспектората нарушения най-често се отнасят до неспазване на законоустановени срокове, посочени в Закона за защита на потребителите, неизвършване на проверка по всички проблеми и въпроси, повдигнати от потребителите в подадените от тях жалби, системно неработеща електронна система/електронен портал за подаване на жалби.

Установени са още нарушения, допуснати при осигуряване на кадровата обезпеченост на КЗП, в това число назначаване на служители и прекратяване на служебни и трудови правоотношения в нарушение на трудовото законодателство, отчитат от Министерски съвет. Твърди се, че е имало неправомерно сключени граждански договори, които представляват "скрити трудови договори".

Още: Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Снимка: Стоил Алипиев, БГНЕС

Има забавяне на изпълнението на дейности по приключване на административнонаказателно производство с произнасяне на административнонаказващия орган и допуснати процесуални нарушения при осъществяване на производствата. Липсва регламентация с вътрешни правила на осъществяването на контрола за нелоялни търговски практики и др., добавят още от кабинета.

"Всичко това компрометира КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите", гласят мотивите.

Припомняме, че в последните месеци се заговори как КЗП проверява през пръсти фирмите за бързи кредити, защото няма хора. Комисията попадна и под ударите на различни сдружения и граждански организации, които я обвиниха, че не е защитила потребителите в казуса с повишените цени в договорите на мобилните оператори.

Още: Сдружение: КЗП не защити потребителите в казуса с мобилните оператори

Новото ръководство

Новото ръководство на Комисията за защита на потребителите е в състав: Мария Асенова Филипова – председател; Александър Ленков Колячев – член; Цветислава Захариева Лакова – член.

Мария Филипова е магистър от Университета за национално и световно стопанство, специалност “Право“, с множество следдипломни квалификации и специализации в областта на банковото дело и финансите. Тя е с над 10-годишен опит в правната сфера. Работила е в Министерство на правосъдието, както и в дирекция „Правна“ на Министерство на финансите, в Агенция по вписванията, Агенция за приватизация и следправатизационен контрол и др. Беше заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, както и председател на Държавна комисия по хазарта.

Още: КЗП с двойно повече събрани средства от санкции за изминалата година: Казва председателя Стоил Алипиев

Цветислава Лакова е юрист с дългогодишен опит в областта на търговското право, право на индустриалната собственост, защита на авторски и сродни права и граждански процес.

Александър Колячев е икономист с повече от 10-годишен опит в пазарните проучвания, пазарното поведение на субектите, сливания и придобивания, секторни анализи и антитръстови случаи както в конкурентни, така и в регулирани икономически сектори, гласи визитката му, разпространена от кабинета.

Още: Фирми за бързи кредити ви лъжат: Научете какво да правите и как да се защитите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Калоян Методиев остава извън групата на депутатите на БСП в следващия парламент

Ето кой наследи Нинова начело на БСП

Таков: Да затворим една срамна страница в историята на БСП

Христо Иванов ще напусне парламента, след като се закълне

Нинова: Не хвърляйте партията в хаос

Кирил Петков: Заради нас Борисов няма да е премиер

Искащите извънреден пленум в БСП се увеличават

Окончателно: Вижте всички депутати в 50-то Народно събрание

„Да, България“: Няма да участваме в излъчването и подкрепата за правителство

Кой откъде влиза в 50 НС: Борисов от Пловдив, Пеевски от Кърджали, вижте останалите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика