Правителството: Двустранният протокол с РС Македония изцяло защитава правата на българите

2454
Правителството: Двустранният протокол с РС Македония изцяло защитава правата на българите
Снимка: БГНЕС

България и Република Северна Македония подписаха днес двустранен протокол по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. С това приключи един нелек процес на преговори, в който двете правителства показаха смелост и политическа воля да преодолеят противоречията. Това се заявява в позиция на българското правителство, изпратена от пресслужбата на Министерския съвет.

Това решение изцяло защитава правата на българите в Република Северна Македония и българския национален интерес, се посочва в съобщението.

„Именно затова то получи максимално широка подкрепа в Народното събрание, включително от опозицията, което е показателна оценка за усилията на българското правителство и за заложените гаранции за интересите на страната ни“, посочват от правителствената пресслужба.

„С днешния ден започва една нова страница в отношенията между двете държави и нашите народи, ще положи основата за взаимно доверие и зачитане, ще засили връзките във всички области и ще направи хората от двете страни на границата още по-близки. Очакваме да продължи активизираният от началото на 2022 г. секторен диалог в области като икономика, инфраструктура, енергетика, култура, образование и други“, се отбелязва в съобщението.

Генчовска: От политическата воля на Северна Македония зависи колко време ще отнеме преговорният процес

От политическата воля на Македония зависи колко време ще отнеме преговорният процес. Това обяви министърът на външните работи Теодора Г...

В позицията на правителството е посочено, че гражданите на България и Република Северна Македония ще се опознаят по-добре, когато между тях има пътища, развива се търговия, обменят се културни събития.

„Без граници помежду ни, но с уважение един към друг - това е европейският начин да се развиваме заедно. Нямаме илюзията, че с това всички проблеми между двете страни са решени. Но ние вярваме, че вече имаме ясна основа, изградена върху европейските ценности и принципи, върху която да решаваме въпросите помежду си“, допълват от МС.

С подписването на протокола и след извършването на съответните конституционни промени се отваря пътят на Република Северна Македония към преговори за членство в Европейския съюз (ЕС). България винаги е била и ще продължи да бъде сред най-убедените поддръжници на политиката на разширяване на ЕС, пише в позицията.

„Убедени сме, че страните на Балканите са по-силни заедно, а европейският проект няма как да бъде завършен без Западните Балкани. Благодарим на всички наши европейски партньори, които доказаха своето доверие към България, както и демонстрираха разбиране на българската позиция и прилагането на декларираните принципи на практика“, се допълва в позицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика