Проф. Владимир Чуков: Вирусът на войната в Украйна се намира в Кремъл

7800
Проф. Владимир Чуков: Вирусът на войната в Украйна се намира в Кремъл
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

С вирус като ковид по последици проф. Владимир Чуков сравни войната на Путин в Украйна по време на конференция, организирана от Сдружение за прогресивна и отворена комуникация (СПОК). В рамките на форума експерти разискваха пост-ковид, войни, икономика, климат, предизвикателства и отражения върху психичното здраве в България и Европа. 

Ковид причини 14 милиона жертви и блокира света за 2 години, а на десетия месец от войната на Русия в Украйна има около четвърт милион убити хора, посочи проф. Чуков. Продължавайки със сравненията, той заяви: "Докато за Ковид все още е трудно да се каже кой го причини, за войната в Украйна е много ясно кой е причината, т.е. вирусът се намира в Кремъл и там ще видим, че тази пандемия – военна, пост-военна ще продължи поне още една година".

Правим ли се на ударени какво всъщност се случва с мигрантите от Турция?

Получавахме различни сигнали за насилие по границата от месеци и ги разследвахме. Това каза Мария Черешева, която посочи конкретно сигн...

Най-засегнатите от ковид пандемията, според него са 2 – 3 милиарда души, без тези в Африка и някои азиатски страни, за които липсват данни, а от войната в Украйна - онези, които са пряко зависими от руските енергоресурси, най-вече ние - европейците. "Цяла година се занимаваме с газ, сега на дневен ред е нефтът", отбеляза той.

Не сме единствените потърпевши, добави професорът, визирайки заплахата от глад за африканските държави, зависими от доставките на зърно от Русия и Украйна. Чуков разказа, че бил ангажиран с изследване как се отразява тази война на египетските фермери, чакащи зърно и торове от Украйна, които не пристигат. В един от случаите, с които се е запознал, от 8 синове на един фермер, трима са изпаднали в депресия, а един се е самоубил. "Съдбата им е просто да си готвят багажа, да събират това, което им е останало като последни пари по сметките и – обетованата земя, наречена Европа. Това е", коментира професорът.

"Не съм оптимист за бъдещето на Европа. Имаме коварен съсед – не само, че не предлага стабилност, просперитет и добросъседство, напротив. Във войната в Украйна, дори да има някакво примирие, дори да има някаква временна фаза на успокояване, за съжаление, ние сме съседи с един свят, който е много далеч от понятието демокрация", каза още проф. Чуков. "Ако щете това е на Юг, ако щете това е и съседна Турция", продължи той и припомни, че неведнъж е посочвал, че значителна част от бежанския поток към Европа всъщност е естеството на режима на Ердоган, генезисът на тази държава. "Руската федерация, философията на Путин и държавата на моллите, на аятоласите имат един и същ генезис, но компонентът "религия" и компонентът "национализъм" са си сменили местата. Всичко това какво генерира - огромни потоци хора, които напускат", посочи проф. Чуков.

Анализ: Мир в Украйна, без Русия да се чувства сигурна, не може да има - така ли е?

С днешна дата 281 000 000 са хората, напуснали своята родина, съобщи той и сподели, че особено го смущава, че по нашия Балкански път само за първите 10 месеца на годината са преминали 281 000 мигранти или бежанци. "Това е огромно количество хора, които търсят просперитет именно при нас и те стават част от нашите общества, те стават част от българското общество и за това трябва много ясно да си дадем сметка", подчерта той. "Повярвайте, разликата между нашите роми и тези хора е оттук до небето", увери той. 

Марияна Тошева, Държавната агенция за бежанците: България е временна спирка за бежанците към Западна Европа (ВИДЕО)

"България е временна спирка за бежанците към Западна Европа." Това каза в Боровец председателят на Държавната агенция за бежанците Мари...

По думите му, огромна част от мигрантите са хора, които никога не са спали в чаршафи, никога не са спали на креват, никога не са стъпвали в училище, дори трудно може да се каже на какъв език говорят. "Това е общество, което е мъгляво за нас и това са големите предизвикателства, които ни очакват", предупреди професорът. Според него, тези хора, идващи от други цивилизационни полюси, трудно биха могли се аклиматизират към нашите.

А дали можем да направим такава политика, че тези хора да успеят по някакъв начин да си останат по техните родни места - проф. Чуков счита, че това е невъзможно. "Ако се върнат тези хора, знаете ли какво ги очаква – първо бой и който оцелее - тотално игнориране", посочи Чуков. Той обясни защо тези хора не искат да се приберат в техните държави: "Защото техните имоти отдавна са национализирани. Башар Асад, например, имаше един закон отпреди повече от година, според който, ако 3 месеца не се върнеш в къщата си, приключваш, ти вече не си собственик. Къде да се върнат?".

Проф. Чуков отбеляза, че има голям бежански поток и по климатични причини, и заради все по-разширяващата се ножица на различия между "богатия Север", където сме ние и "бедния Юг". Той посочи, че в края на XIX век Западна Европа е 3 пъти по-богата от Африка, а сега разликата е около 12 пъти и върви нагоре, като 85 души в целия свят са толкова богати, колкото половината от населението на "бедния Юг". Професорът сподели, че забелязва прилики с бежанската вълна 2015 – 2016 г., когато около милион и двеста хиляди души от Близкия Изток дойдоха в Европа.

Той е категоричен: "ЕС, респективно България, трябва да направи всичко възможно за адекватна адаптация в рамките на новата мигрантска ситуация".

Проф. Чуков съобщи, че от сдружение СПОК са депозирали пред Държавната агенция по бежанците (ДАБ) проект за създаване на Център за обучение на бежанци, в който има образователна програма и също компонент за борба срещу онези психически състояния, в които бежанците пристигат от техните страни. "Да, ние сме коридорна държава и на този етап не сме атрактивни за тях, но въпреки всичко вече започнаха да остават", отбеляза Чуков.

ВИДЕО: Страшните абсурди на войната в Украйна, които се превръщат в нормалност

Само допреди 10 месеца едва ли е имало нормални хора, които да не се ужасяват от последствията на която и да е война. Но човешкото съзн...

По отношение на украинските бежанци той съобщи, цитирайки свой бивш студент, който е с украински произход, че до миналия месец 800 000 са бежанците от Украйна, стъпили на българска територия, а тези, които в момента са тук, са малко над 75 000.

ОЩЕ: Предупреждение: Европа се задъхва, а мигрантският поток не намалява

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика