Р. Петков: Не бива да подценяваме ресурса на "Ислямска държава"

4470
Р. Петков: Не бива да подценяваме ресурса на "Ислямска държава"
Снимка: БГНЕС

Не бива да подценяваме ресурса на „Ислямска държава” да проникне и в България.Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

По думите му, това не означава, че всеки ден трябва да говорим само за това, но много трябва да гледаме и да слушаме.

МВР: Информацията за издирвани терористи е грешна интерпретация на действията на полицията

От Министерство на вътрешните работи опровергаха твърдения, че издирват двама терористи от "Ислямска държава", влезли на територията на...

„Много важно е да бъде поставен въпросът да се следи много от близо динамиката на тези процеси в Западните балкани, защото става дума за Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и една местност в Сърбия. Това са неща, които не можем и не бива да пропускаме, защото България е транзитна държава”, обясни той.

Според него страната ни има своето място и този създаван години наред стремеж у някои от службите да концентрират информацията за само и единствено собствено ползване, е дълбоко грешен.

„Това е било обект на дискусия на редица заседания в Европол и Интерпол и в Съвета на министрите на ЕС”, посочи Петков.

По думите му, част от неподготвеността на Европа се дължи на тази липса на ефективен обмен на информация, а България е от най-потърпевшите страни като гранична за ЕС от липсата на този ефективен обмен на информация. Относно появилата се в медиите информация, че полицията издирва двама чужденци, свързани с "Ислямска държава", Петков заяви, че явно има изтичане на информация, след като се излиза с конкретно копие на конкретни документи, които се тиражират.

САЩ разполагат изтребители за борба с ИД на турска територия

САЩ разположиха шест изтребителя Ф-16 на базата Инджирлик, Южна Турция, в помощ на борбата срещу Ислямска държава. Това предаде АФП, ...

„Не бих казал, че това изтичане на информация е провал за нашите служби. Няма държава, която да е застрахована”, допълни зам.-председателят на АБВ.

„Очевидно е, че Европа и Щатите бяха хванати неподготвени от това, което се случи в Близкия Изток”, каза още той. По думите му, правителството ни трябва да отстоява интересите ни и да търси една много по-голяма съпричастност, в това число финансова и организационна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика