Радев иска ООН да взема по-бързо решения

1455
Радев иска ООН да взема по-бързо решения
Снимка: БГНЕС

Реформи за по-голяма ефективност на ООН - за това призова президентът Румен Радев по време на пресконференция в Ню Йорк, където държавният ни глава е на посещение за 72-рата сесия на Общото събрание на ООН.

Според Радев е ключово ООН да може да взема по-бързо решения. "Кризите възникват и се развиват много бързо, а постигането на консенсус понякога изисква твърде много време", подчерта държавният глава, цитиран от пресслужбата на президентството.

ООН и Южна Корея предпочитат мирно решение на кризата на Корейския полуостров

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и южнокорейският президент Мун Дже Ин обсъдиха ситуацията в КНДР и се застъпиха за дипломат...

Българският президент участва и в международен форум в Ню Йорк под патронажа на ЮНЕСКО, на който беше представена "Глобалната коалиция за надежда". Целта на тази коалиция е да отличава ежегодно обикновени хора, които се превръщат в герои, рискувайки живота си в борбата с екстремизма, или са извършили действия в защита на културното наследство и изграждането на мостове между културите.

Изправени сме пред предизвикателството да се противопоставим на екстремизма не само като общества, но и като личности и можем да постигнем успех само ако отстояваме своите ценности и отдаваме почит към хората, които са преoдолели страха си и са се опълчили срещу насилието. Това заяви президентът Румен Радев на  Държавният глава ръководи българската делегация, която е в Ню Йорк за участие в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

"Краят на студената война породи надежда за създаването на сигурен и проспериращ свят, но днес сме изправени пред все повече предизвикателства, които застрашават мира и стабилността. Едно от тези предизвикателства е екстремизмът, който не признава граници и ценността на човешкия живот, културата и религията", подчерта в изказването си Румен Радев. Държавният глава призова никога да не се забравя примерът на хората, които имат убедеността, куража и силата да се борят за по-доброто бъдеще на човечеството.

По-рано днес президентът Румен Радев проведе среща с водещи еврейски организации от САЩ, на която призова за увеличаване на инвестициите от САЩ и Израел в България в областта на информационните технологии и други сфери с висока добавена стойност. Според държавния глава страната ни може да използва опита на САЩ и Израел във въвеждането на програми за обучение на компютърни специалисти и участието им в реалната икономика, което ще създаде перспективи за повече млади хора да изберат да се развиват професионално в България. Президентът заяви и, че по-скорошното отпадане на визите за българските граждани, които пътуват и работят в САЩ, ще даде нов импулс на двустранното икономическо сътрудничество. По време на срещата беше отбелязан и историческият принос на страната ни, която успява да спаси през Втората световна война своята еврейска общност.

Радев посъветва Борисов да не си сменя позицията за националната сигурност всеки ден

Мога пак да посъветвам премиера Борисов да не дели важните сектори на порции. Национална сигурност не се гради с ежедневни смени на поз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика