Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще построим предсрочно граничната стена на границата с Турция, казва Орешарски

06 ноември 2013, 15:35 часа • 26910 прочитания

Защитната стена по границата с Турция ще бъде готова предсрочно. Това каза в Народното събрание премиерът Пламен Орешарски  по време на парламентарния блицконтрол в отговор на въпрос на лидера на партията "Атака" Волен Сидеров.

По предварителни планове защитната стена трябваше да е готова до февруари 2014 година и да покрива 30-километрова ивица. Темата за бежанците е между основните, по които работи кабинетът, посочи Орешарски.

Според премиера планът за бежанците с мерките в него ориентировъчно ще струват над 20 млн. лева до края на тази година. Самият план беше представен преди два дни от вътрешния министър Цветлин Йовчев. В него беше посочено, че цел номер едно е да се намали броят на нелегалните имигранти, а втората - да се осигури безопасността на българските граждани.

До края на тази година дейностите, които са в плана ще се финансират чрез преструктуриране на разходите.

"Надяваме се частично да бъдат възстановени от европейска солидарност, а и от отделни страни-членки, които заявиха, че ще подпомогнат, но цялата сума не е реалистично да очакваме, че може да бъде възстановена", каза министър-председателят.

"Естествено,че когато имате форсмажорен фактор се нарушава известен комфорт, но все пак тези хора идват тук от военна обстановка и не пожелавам на никого да бягат по начина, по която те бягат", каза премиерът.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес