Със "златния пръст" на Костадинов: ГЕРБ и ДПС приеха оттеглена оставка на управителя на НЗОК

5915
Със "златния пръст" на Костадинов: ГЕРБ и ДПС приеха оттеглена оставка на управителя на НЗОК
Снимка: БГНЕС

След скандали Народното събрание прие оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, въпреки че по време на дебатите стана ясно, че оставката е оттеглена. Решението беше взето със 116 "за", а 56 "против".

Оставката беше депозирана преди повече от пет месеца, но председателят на парламента Росен Желязков реши днес (17 април) да я включи извънредно в дневния ред. За да влезе в дневния ред ГЕРБ и ДПС получиха очаквана подкрепа от проруската партия "Възраждане", която често осигурява необходимите гласове на движението и партията на Бойко Борисов.

Групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" веднага реагура с искане да се включи и оставката на подуправителя Момчил Мавров, защото той също депозира оставката си с Михайлов. Мавров е човек на ГЕРБ и очевидно замисълът на ГЕРБ и ДПС е той да поеме касата при липсата на титуляр. Още: "Възраждане" и ИТН помогнаха на ГЕРБ да си избере подуправител на НЗОК (ВИДЕО)

Оттеглена оставка

Докато в пленарна зала течеше скандалът с тази изненада, Станимир Михайлов успя да оттегли оставката си. Това е станало в 10:12 ч. Реакцията на ГЕРБ не закъсня.

"Кой принуди Михайлов да подаде оставка? Някой в тази зала му се обади! Това означава, че той е зависим. Ето така управлява мафията", бурно реагира от трибуната Костадин Ангелов, председателят на здравната комисия от ГЕРБ.

"Точно вие да говорите за мафия!", отговори му Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

Хамид Хамид от ДПС пробва процедурно да върне нещата в замисления план, като обяви, че когато е включено решението в дневния ред, оставка е имало, следователно тя трябва да се гласува. ПП-ДБ възрази, че това не е така, защото в момента на гласуването оставка няма да има. Асен Василев предложи почивка, за да се изясни правно казусът и тя бе дадена.

След почивката дебатът продължи със скандали - "Възраждане" атакуваха "Продължаваме промяната - Демократична България" за това, че са върнали ГЕРБ и ДПС на власт. Докато от "Продължаваме промяната - Демократична България" отвръщаха на "Възраждане", че много пъти са помагали ГЕРБ и ДПС.

Предисторията

Народното събрание избра Михайлов за управител на НЗОК през юли 2023 година на среднощно заседание. До процедурата по избор се стигна след като по-рано същия месец само в рамките на три дни парламентът не успя да назначи управител на НЗОК, а след това стартира отначало.

Процедурата за избор беше предшествана от скандал, след като се появи информация, че Михайлов е подал непълни документи до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за фирмата си "Балкан кредит".

От ДАНС изпратиха официално писмо до председателя на здравната комисия проф. д-р Костадин Ангелов, в което се посочва, че в агенцията не е постъпвала декларация във връзка с действителния собственик на "Балкан кредит" АД.

Самият Михайлов обаче отвърна, че тази декларация не се подава пред ДАНС, а само пред Търговския регистър и че действителен собственик е съпругата му, на която той е прехвърлил дружеството, защото е влязъл в състезанието за управител на НЗОК. В своето становище Михайлов посочи, че "никога не е имало умисъл, желание или смисъл" да прикрива акционерите в "Балкан кредит" АД. Още: Повече въпроси, отколкото отговори: Коментар на Костадин Ангелов за кандидата за управител на НЗОК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com