Подложиха ли динена кора на единствения кандидат за управител на НЗОК с ДАНС?

4477
Подложиха ли динена кора на единствения кандидат за управител на НЗОК с ДАНС?
Снимка: БГНЕС

Не отговаря на истината изнесената информация, че съм заявил невярна информация в своето изслушване в процедурата за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това заяви единственият кандидат за управител на НЗОК Станимир Михайлов, визирайки казуса с фирмата си "Балкан Кредит" АД.

Михайлов изрично пояснява, че пред здравната комисия в парламента е казал следното: Дружеството "Балкан Кредит" АД не е подавало декларация за действителен собственик пред Търговския регистър, но е подавало необходимата информация пред ДАНС.

Нещо повече - той представя отговор от ДАНС до депутата от ПП-ДБ Васил Пандов, подписан от председателя на ДАНС Пламен Тончев. В него пише, че "Балкан Кредит" е подал план за обучение за мерките за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма, като това е станало през 2019 година. Това задължение за всички фирми е отпаднало през 2020 година, става ясно още от отговора на ДАНС.

"Процедурата за деклариране на действителен собственик никога не се е развивала пред ДАНС, а само пред Търговския регистър към Агенция по вписванията. Следователно няма как тази информация да е декларирана пред ДАНС. Първоначалният отговор на ДАНС е провокиран от въпроса, зададен от Комисията по здравеопазване в НС, който представлява едно тълкуване на моя отговор, а не действителното съдържание на отговора. Това запитване не беше съгласувано с мен и не ми беше предоставена възможност да изясня конкретната фактическа обстановка. Неговата цел беше името на тази институция да бъде развято като знаме в публикациите срещу мен", посочва Михайлов.

В писмото до Пандов обаче се казва и, че "Балкан Кредит" не е подал вътрешни правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма, но това задължение отпада през 2019 година. Също през 2019 е отпаднало задължението да подаваш уведомление като задължено лице по чл. 4, т. 13, 19, 20, 25, 27-29 от Закона за мерките срещу изпирането на пари - според ДАНС дотогава за "Балкан Кредит" такова уведомление не е подавано, като се брои от периода 01.01.2017 година. Същото е положението и с вътрешните правила за контрол, упоменати в началото на параграфа.

ОЩЕ: ДАНС препъна единствения кандидат за управител на НЗОК

Кой е действителен собственик на "Балкан Кредит"?

Съгласно обяснението на Михайлов, това са две дружества, които са собственост на съпругата му. Тя е едноличен собственик на капитала на дружество "Медитеранео 1" ЕООД, ЕИК 205495518 – собственик на 40 000 обикновени акции или 80% от капитала на "Балкан Кредит" АД съпругата ми е едноличен собственик на капитала на дружество "Буллузо" ЕООД, ЕИК 831846038 – собственик на 10 000 обикновени акции или 20% от капитала на "Балкан Кредит" АД.

"Двете дружества бяха еднолична моя собственост до миналата седмица, когато във връзка със стартиралата процедура по избор на управител на НЗОК, прехвърлих дяловете им на моята съпруга. Декларацията е депозирана в Търговския регистър към Агенция по вписванията със заявление образец Б7 с вх. н. 20230725163050. С това считам, че този въпрос е напълно изяснен и приключен", добавя Михайлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com