ДАНС препъна единствения кандидат за управител на НЗОК

2676
ДАНС препъна единствения кандидат за управител на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно утре, 27 юли, ще бъде гласувана в пленарна зала кандидатурата на Станимир Михайлов за нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Михайлов е единствен кандидат за поста, като е издигнат от коалицията „Продължаваме промяната“ - Демократична България (ПП-ДБ).

Още преди да се стигне до изслушването му в здравната комисия на парламента обаче за него се появиха няколко сигнала и твърдения в интернет пространството, които бяха извадени на преден план при самото изслушване. Най-сериозният от тях – какво е положението с фирмата му „Балкан кредит“ АД.

Фактическото положение

Според справка на ДАНС, изпратена до председателя на здравната комисия в парламента проф. д-р Костадин Ангелов (здравен министър в третото правителство на Бойко Борисов и депутат от ГЕРБ), акционерното дружество не е подало декларация за данните на действителния собственик на "Балкан кредит" АД. До края на май, 2019 година, такава декларация е трябвало да бъде подадена съгласно изискванията на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Съгласно чл. 63, ал. 1 информацията от декларацията (за действителните собственици на дадена фирма) се вписва по партидите на учредените на територията на Република България юридически лица и други правни образувания в Търговския регистър, в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и в регистър БУЛСТАТ.

ОЩЕ: Подложиха ли динена кора на единствения кандидат за управител на НЗОК с ДАНС?

Важно е и, че съгласно чл. 63, ал. 6, учредените на територията на Република България юридически лица и други правни образувания, с изключение на едноличните търговци, са длъжни да заявят за вписване съгласно ал. 1 действителните си собственици по параграф 2 от допълнителните разпоредби на закона, ако същите не са вписани като съдружници или еднолични собственици на капитала по партидите им. От ДАНС обаче обръщат внимание, че "сканираните документи, въз основа на които се правят вписвания (в случая списъците на присъствалите на общите събрания акционери), не са част от Търговския регистър по смисъла на чл. 2, ал. 3 от Закона за Търговския регистър".

Самият Михайлов призна преди 2 дни, че декларация не е подадена – по време на изслушването си пред здравната комисия и след въпрос на депутата от ГЕРБ Валери Лачовски. Обяснението на Михайлов е, че подписал декларация до ДАНС, в която са посочени крайните собственици на компанията, но тя не била изпратена от юристконсулта на фирмата и затова "тя ще плати административна глоба", пише "Дневник". Станимир Михайлов каза и, че макар "Балкан кредит" да има в портфолиото си кредитна дейност, всъщност не се занимава с такава и не е кандидатствала или получавала лиценз за кредитна дейност.

ОЩЕ: "Продължаваме промяната - Демократична България" ще има свой кандидат за НЗОК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com