Същите заплати, но по-малко работа: Депутатите решиха да разредят заседанията на комисиите

3313
Същите заплати, но по-малко работа: Депутатите решиха да разредят заседанията на комисиите
Снимка: БГНЕС

Парламентът не успя да приеме в рамките на днешното пленарно заседание целия си правилник и ще продължи работа по него на следващо заседание.

Не бе прието предложението на Асен Василев от "Продължаваме промяната" депутатите да работят до окончателното приемане на текстовете. С предложението си той искаше да отложи заседанието на правна комисия, на което членовете ѝ ще разгледат връщането на хартиената бюлетина.

По време на гласуванията депутатите подкрепиха предложението ГЕРБ-СДС и БСП парламентарните комисии да заседават най-малко веднъж месечно, вместо веднъж седмично, каквато беше практиката до този момент. Така те за по-малко свършена работа ще получават същите бонуси, тъй като към депутатските заплати се добавя бонус за участие в комисия, но той не зависи от броя на заседанията на съответната комисия.

Пленарната зала реши член на Министерския съвет, който присъства на обсъждане на точка от дневния ред, да може да вземе отношение, след като получи думата от председателя, в рамките на пет минути - досега ограничение на времето не беше разписано.

Според приетите текстове най-малко веднъж на всеки три месеца в комисията по правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор. На него ще се обсъжда прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи и др. Обсъждане във връзка с прилагането на закона и дейността на поверените им институции се провежда и по инициатива на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или главния прокурор.

Нов спор за комисии в парламента, контролът над спецслужбите скара ГЕРБ и ПП

Скандалите около комисиите в Народното събрание не спират. Днес депутатите спориха около ротационното председателство на комисията за к...

Не се прие предложението на "Възраждане" всяка първа сряда на месеца в програмата да влизат, освен законопроекти и проекти на решения, и изслушвания по искане на парламентарна група.

Отхвърлено беше и предложението на "БСП за България" за процедурни въпроси по начина на водене по определена тема думата да се дава на не повече от един народен представител от парламентарна група. Така депутатите отново отвориха вратата за губене на парламентарно време с безкрайни процедури по начина на водене, каквито примери има от последните няколко парламента.

Отпадна обаче терминът "отрицателен вот" по предложение на левицата. Така по процедурни въпроси думата ще се дава веднага, освен ако има направени искания за реплика, дуплика или за обяснение на вот, различен от формираното мнозинство.

Какви други промени в правилника направиха депутатите - четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика