Тома Биков: В София се заражда градска левица

4426
Тома Биков:  В София се заражда градска левица
Снимка: БГНЕС

Дай боже всикиму от 10-тата година на мандата си да отиде на балотаж. Ще припомня как на 10-тата година от мандата си Софиянски си подаде оставката, защото столицата беше зарита с боклук. Така коментира изборните резултати в София депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Ако сравняваме с 2015г. тогава спечелихме 11 общини, в момента имаме 140. В областите имаме загуби на мажоритарните кандидати там, където очевидно не сме издигнали подходящия човек. Но по отношение на общинските съвети, ние печелим мнозинства, включително и в Русе, където губим от БСП за кмет. В София, където имаше малко хиперболизирана драма, имаме два пъти повече общински съветници, отколкото БСП." Партията ГЕРБ работи на партийно ниво, обобщи той.

Местни избори 2019: Официално ГЕРБ спечели навсякъде в Пловдив

За разлика от София, във втория по големина град в България – Пловдив, ГЕРБ успя да удържи превъзходството си и по отношение на р...

Actualno.com припомня резултатите при 100% преброени бюлетини от балотажа в неделя. От тях е видно, че за Йорданка Фандъкова и ГЕРБ този нов кметски мандат ще е доста труден. И причината е, че не само ГЕРБ няма квалифицирано мнозинство в Столичния общински съвет, но и загуби много райони в столицата.

"В София се поражда градска левица в лицето на една част от "Демократична България" и на пооддръжниците на Бонев. Това е една либерална левица, за която имаше наченки преди известно време, и която в тези райони печели благодарение на БСП. Не на нещо друго и това трябва да бъде ясно." Това беше обяснението на Биков на факта, че на втори тур част от гласоподавателите на демократите са подкрепили Мая Манолова. ГЕРБ не са могли да привлекат тези избератели, защото те са "в едно друго идеологическо поле и там привличането става по-трудно", завърши анализа си той.

Заради разделения вот на градската десница на балотажа, според Биков, в тази формация тепърва "ще се избистря въпроса какви са и за какво се борят".

ВМРО подкрепиха официално кандидатурата на Фандъкова, това направиха и във Варна. До колко обаче те са в състояние да насочат изберателя си в една или друга посока вече не знам, колебливо отговори Биков за очакваната сериозна подрепа на патриотите в столицата и във Варна.

Местни избори 2019: Официално ГЕРБ губи почти половин София

Нов мандат за Йорданка Фандъкова в Столична община – това вече е сигурно след 100% отчетени протоколи, но за Фандъкова и ГЕРБ тоз...

За съюза със СДС Тома Биков се изказа така: "Съюзът е на идеологическа основа. Смятам, че ГЕРБ постъпва добре като привлича около себе си формации с дясноконсервативен характер, защото това е и профилът на ГЕРБ."

Според мен избирателите казаха, че ако човек иска да се занимава с активна политика, той трябва да се подлага и на лишения. Не може да се държи неприлично. Очевидно имаме тежки загуби на някои места и те, според мен, са породени от една самонадеяност и неприлично държание. Така Биков коментира загубата на кметското място в Благоевград, Перник и Русе, например.

"Е само в Русе и Перник смятам, че не са били купени изборите. Та са били кристални, защото ги печели БСП", пошегува се Биков. Нека не унижаваме българските граждани, които са гласували. Ние нямаме нужда да се оправдаваме, защото сме спечелили, каза още той. Биков не вижда основание за касиране на изборите в София, коментирайки думите на Мая Манолова от неделната вечер. "Взехме я за няколко години като омбудсман, сега им я връщаме на БСП, да им е жива и здрава", завърши той.

ГЕРБ има потенциал да се променя, да бъде динамична, развиваща се структура. Това ще се случва през следващите месеци. За мен е логично в места със сериозни проблеми да се потърси промяна, каза депутатът от ГЕРБ по повод думите на премиера, че ще разчисти редиците на партията след изборите.

Местни избори 2019: Окончателни резултати

Резултатите от балотажите в цяла България вече са ясни. Това показват публикуваните от ЦИК данни. При 100% отчетени протоколи, вече е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019:

Окончателно: Касираха местните избори в едно населено място заради бюлетини с невидимо мастило

Съдът отново отложи решението си за изборите в София

Обжалват потвърдените резултати от изборите в Горна Оряховица и Павликени

Георг Спартански: След полицейската акция в Буковлък над 500 гласа за мен се преляха към гласовете на моя опонент

СДС дали решаваща подкрепа за балотажа на Фандъкова

Румен Петков: Катастрофата на Борисов ще е по-тежка от на Костов

Генчо Генчев: Предстои аварийна подмяна на водопровода в Свищов

Според Карадайъ ДПС увеличава влиянието си в местната власт

Костадин Костадинов: Загубих, но по-лошото е, че и Варна загуби

Пенчо Милков след победата: Русенци не искат авторитарно управление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com