Валери Жаблянов: Отбелязваме ръст на гласовете за БСП

3705
Валери Жаблянов: Отбелязваме ръст на гласовете за БСП
Снимка: БГНЕС

„Не успяхме да превърнем изборите от „европейски“ в „национални” – като своеобразен „вот на недоверие“ срещу правителството на Бойко Борисов. Разположението на политическите сили в национален мащаб се запазва каквото беше след парламентарните избори през 2017 г.” Това пише в изводите на доклада „За резултатите от проведените избори на 26 май 2019 г. за членове на ЕП и задачите на БСП за участие в предстаящите избори за местна власт” на НС на БСП, прочетен от Валери Жаблянов, член на ИБ на БСП, на заседанието на 49 Конгрес на БСП. В документа се казва още, че избирателите не са видели в европейските избори инструмент за въздействие върху вътрешнополитическата обстановка в страната, като това се потвърждава от активността на вота. „В страната не се реализира очакваният от нас „протестен вот“, се изтъква в документа.  

В изводите се казва още, че и двете водещи партии в страната намаляват своя резултат приблизително 2 пъти на изминалите избори. „Разликата между нас и ГЕРБ и в процентно отношение практически е същата (5.5% през 2017 г. и 6.8% сега). БСП не успя да постигне основната цел, която си постави на Европейски избори 2019 г. – да ги спечели, така че да се утвърди като първа политическа сила, да се наложи като парламентарна алтернатива на управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни парламентарни избори", се казва в доклада. Жаблянов прочете още, че за постигането на тази цел е било необходимо да бъдат спечелени поне 2/3 от гласовете за БСП, подадени на парламентарните избори през 2017 г. В документа се изразява съжаление, че БСП не е могла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро. Констатирано е, че левицата не е съумяла ефективно да противодейства на включилия се в кампанията министър-председател.

Корнелия Нинова към червените олигарси: Още не съм умряла (ВИДЕО)

"Наиграхте се последната една седмица. Затворете си портфейлите, уважаеми господа" - така лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към ...

„Безспорно трябва да отбележим ръст на подадените за БСП гласове, както и спечелените 5 мандата, постигнатите първи места в Монтана и Ямбол и на областно ниво в Плевен и Добрич. В разпределението на гласовете за БСП по места може ясно да се открои потенциал за успешно представяне на местните избори в общините при издигане на подходящи кандидатури за кметове, партийно и политическо единство, ясни ангажименти към проблемите на местното самоуправление”, се казва още в доклада, представен от Валери Жаблянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика