Вечен имунитет за някои депутати: Опасността при промените в Конституцията

4836
Вечен имунитет за някои депутати: Опасността при промените в Конституцията

Преди да погледнем към кметовете и мандатите (само два), нека видим какво е положението с регулаторните органи. Трябва да има дискусия и публичност – дали обаче само за органите, които формира Народното събрание или за тези, които се формират от правителството и президента? Това заяви конституционният експерт доц. Наталия Киселова по темата конституционни промени.

Когато някой си е избрал някоя темичка, по която го боли, но не е съгласувано с другите, получаваме кърпено одеяло, предупреди доц. Киселова пред БНТ. Тя посочи специално изборния процес и статута на служебните кабинети – предложението е да се насрочат изборите, а парламентът се разпуска месец преди изборите. Това означава, че хем още няма служебно правителство, хем има регистрация за новите избори – значи ли, че имунитетът на депутатите няма да се прекъсва т.е. депутатският имунитет може да стане вечен за някои? Защото преди да бъде разпуснат стария парламент, вече ще има регистрирани кандидати за новия парламент – т.е. депутати, които от стария парламент тръгват към новия, а кандидатите също имат имунитет. Добрите намерения може да доведат до доста уродлива практика, предупреди Киселова и поиска такива текстове да се изчистят.

Конституционни промени в съдебната власт

Специално за съдебната реформа, доц. Киселова предупреди първо да се видят правомощията на прокуратурата. Конкретно – прокуратурата да оспорва противоконституционни актове. Значи ли, че държавното обвинение ще може да оспорва само през наказателно производство? А децентрализацията на прокуратура трябва сериозно да се осмисли, за да има вътрешен контрол преди съдът да контролира какво прави държавното обвинение, предупреди доцентът.

Според д-р Иван Брегов, правен експерт в Института за пазарна икономика (ИПИ), не вижда нужда от промяна никъде в Конституцията, освен в главата за съдебната власт. Всичко друго предложено е конфликтно, смята той, като уточни, че българската конституция до голяма степен е изпълнила задачата си. Да не стане така, че в петте административни района на прокуратурата ще се прилага еднакво законът – не може Прокурорският съвет да е органът, който контролира, трябва да е прокурор (сега контролът и методическите указания са в правомощията на главния прокурор).

Специално за прокурорите и следователите (Прокурорския съвет), Брегов изрази одобрение, че съдии могат да участват в оценката дали да бъдат повишени или не. Но той видя като „доста декоративен“ текста за регулаторните органи, защото има само пожелания, а не конкретика като регулации: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внасят общ проект за промени в Конституцията

Като цяло обаче Брегов посочи, че е привърженик на промени в Конституцията - въпросът е да се мисли много какво се прави.

ОЩЕ: ПП-ДБ обявиха проект за конституционни промени, предлагат 24 май да е национален празник

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика