X
 
 

Велизар Енчев: Договорът за добросъседство между България и Северна Македония е само в наша вреда

1574 3
photo of Велизар Енчев: Договорът за добросъседство между България и Северна Македония е само в наша вреда
Снимка: БГНЕС
"Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската история. Премиерът Борисов не е направил никакво нарушение". Това каза в интервю за bTV бившият дипломат и народен представител Велизар Енчев в коментар за напрежението между София и Скопие по оста „Гоце Делчев” и негативната реакция на западните ни съседи на определението северномакедонци от премиера Борисов.

По думите му в Преспанското споразумение пише, че те са „македонци” или „граждани на Република Македония”, а не северномакедонци, но ние не сме страна по този договор, за да се преувеличават думите на българския премиер.

Каракачанов избрал Петър Харалампиев за шеф на ДАБЧ, можело да стане и областен управител

"Аз съм го предложил за този пост, а не за другия по предложение на "БГ патриот". По-добре началник на ДАБЧ, защото областен управител...

Енчев показа книги, като по думите му те са доказателство за проваления Договор за добросъседство между България и Северна Македония, който беше подписан на 1 август 2017 г.

"Този договор е само във вреда на България, защото ние признахме един измислен македонски език и конструираната от сърбите македонска нация. Българо-македонски речник – на която и страница да отворите, ще разберете абсурда, което не влиза в рамките на договора и няма да бъде изтеглено от употреба. Това е да обясняваш една дума със същата дума", каза още Енчев.

По думите ме в "История на македонския народ", академично издание, по което учат студентите във ВУЗ-овете в западната ни съседка, има "100% преписана и присвоена българска история. Питам председателя на комисията проф. Ангел Димитров – подобни издания влизат ли в обсега на тази комисия. Ние не знаем конкретно какво е договорено, когато става дума за честванията на Климент Охридски, Кирил и Методий и цар Самуил."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално